Att välja rätt List-implementation

Att välja rätt List-implementation
oktober 3, 2011 squeedconfig

Jag har stött på tillfällen då man undrar vilken implementation av en kollektion, t ex java.util.List man bör välja. Ibland behöver man använda så lite minne som möjligt, ibland vara så snabb som möjligt, osv. Jag har oftast löst det med att skriva enhetstest och långkörarjobb som gör något om och om igen, så får det stå över natten och när man kommer tillbaka nästa dag undersöka resultat, loggar och JVM-data.

Skärmbild över statistik från körning med Caliper

Skärmbild över statistik från körning med Caliper

Idag hittade jag Caliper via  Jesse Wilssons bloginlägg om LinkedList vs ArrayList (ur kö-perspektiv). Den korta tråden av kommentarer visar dock på hur irrelevant enhetstestbaserade undersökningar kan vara (även om de kör över tid så att GC får arbeta). På en JVM sitter ofta många system och “delar” GC och minnesrymd.

Helt irrelevant finner jag det absolut inte – även om systemet under test inte beter sig som under skarp last så upplever jag att man kan få ökad förståelse om hur olika implementationer beter sig och ju mer delar man har av ett pussel – ju lättare är det att se hela bilden och dra rätt slutsatser.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.