Tankar runt en CQRS blogg

Tankar runt en CQRS blogg
oktober 18, 2011 Anders

Det finns mycket information om CQRS spritt över mail-grupperbloggar och en bok i ämnet är på gång. Tyvärr så är det inte så ofta som jag stött på någon som delar med sig om sin erfarenhet av CQRS. Här är i vaje fall en blogg där författaren kortfattat har delat med sig av sina erfarenheter. Han nämner bla Event Sourcing och Eventually Consictency, vilka kan vara intressant att titta vidare på.

Saker som fastnar hos mig när jag läser bloggen är kanske inte direkt CQRS orienterade. Jag tänkte i varje fall skriva kortfattat om några av dem här.

Frameworks: Domain logic (the most complex part) does not really depend on anything except Base Class library (System. namespace).

I domänen så blandar han inte in några ramverk. Här är det bara vanlig kod som implementerar beteendet i systemet. Arkitektuellt så kan man titta närmare på Domain Model pattern . Hur har det sett ut i de system som du jobbat med? Har logiken inte varit separerad från ramverken och har det i så fall ställt till några svårigheter? Beteende som är separerad från ramverk är lätt att driva fram TDD-mässigt. Minimalt med mock användande behövs.

What makes development complex: it’s hard to get domain models and bounded contexts right (however coding or testing itself is no longer an issue. Scalability and performance – even more so);

Även om vi applicerar ett arkitektuellt mönster så som CQRS så är det svårt att få designen rätt. Börjar kontexterna att blanda ihop sig är det oftast dags att se över sin design. Läs mera om Bounded Context i Domain Driven Design .

Vad fastnar hos dig när du läser bloggen?

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.