Software Passion

Software Passion
mars 23, 2012 squeedconfig
Hotel Post

Hotel Post

I början av denna vecka hölls den av DFind Redpatch och oss på Squeed ordnade konferensen Software Passion Summit. Det var premiär för den nu i år och platsen var det fina nyrenoverade Hotel Post mitt i centrala Göteborg.

Jag valde tisdagen som konferensdag eftersom den hade flest lockande agaila föredrag.

Keynoten på tisdagen med Gojko Adzic var lättlyssnad med intressant innehåll som var lätt att relatera till. Han sa att han jobbade med software delivery vilket är ett mycket trevligt begrepp. Det är alldeles för lätt hänt att man bara gör software utan att komma till delivery!

Han berättade om företag som trodde att de var agila och körde scrum med iterationer på ett par veckor men som i själva verket inte släppte ut något i produktion mer än var två-och-ett-halfte-år. Det låter lite galet men är inte alltid så långt ifrån verkligheten. Ett bra citat som jag tog med mig var att scrum och kanban bara är speglar där man tydligare ser en del av verkligheten. Men man väljer själv vilket område man vill spegla, och där ligger en stor risk att man sätter spegeln på en del av sin process som ser fin och bra ut, till exempel utvecklingsiterationerna, när man egentligen skulle speglat hela cykeln fram till produktionssättning. Han menade också att enligt forskningen praktiserade de flesta organisationer ”water-scrum-fall-metoden”.

Tom Gilb

Tom Gilb

Andra intressanta föredrag ur min synvinkel höll Tom Gilb, Jakob Mattsson och Nick Oostvogels. Tom Gilb trashade det agila manifestet med huvudpoängen att vi ska sträva efter ingenjörsmässigt mätbart värde för intressenter, inte bara leverera fungerande kod. Han kallar sitt koncept för Competitive Engineering som är en iterativ metod där även intressenter omvärderas med jämna mellanrum. Jag gillar detta eftersom han presenterar en metod att arbeta med att fylla på produktbackloggen på ett strukturerat sätt som man kan mata scrum-teamen med.

Soffhörna

Soffhörna

Jakob Mattson är en lokal programmeringsspråknörd — i positiv bemärkelse — som diskuterade på ett närmast filosofiskt sätt om olika programmeringsspråk, främst dynamiska.

Nick Oostvogels från Belgien pratade om Kanban med upplägget att ta död på fem vanliga argument mot detsamma. Han har en blogg som verkar läsvärd.

Flera av föredragen hölls i små lokaler som blev knökfulla så att folk fick stå, men sammantaget var det en bra konferens i härlig miljö och med många tankeväckande föredrag!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.