Posttraumatiska presentationstankar

Posttraumatiska presentationstankar
maj 11, 2012 erik.lupander@squeed.com

Så här ett par veckor efter SDC 2012 har jag börjat smälta mina intryck från konferensen och mina egna presentationer. Övriga intryck får jag lov att återkomma till i en annan blogpost.

Avseende mina egna presentationer så talade jag dag 1 kort om ’Renderscript’ på mobilspåret i form av ett s.k. ”lightning talk”. På 12 minuter (eller närmare bestämt 11:45) lyckades jag klämma in en kortfattad genomgång av vad Renderscript är inför drygt 70 åhörare. Det blev lite om tekniken, några enkla demonstrationer samt lite snack kring potentiella användningsområden. Det mesta intressanta är väl egentligen det sistnämnda, utan något vettigt användningsområde blir ny teknik mest av akademiskt intresse – hur avancerad och fantastisk tekniken än må vara. Presentationsmässigt gick det nog så bra som jag hade kunnat hoppas på då detta var min premiär som talare på en offentlig konferens – dessutom på engelska. Mitt stora bekymmer inför talet var att hinna med det jag ansåg viktigt på mina 12 minuter. När jag repeterade var jag uppe i 14-15 minuter och fick löpande skära i materialet – med resultat att jag tyckte det uppstod otrevliga luckor i den röda tråden istället. Men den feedback jag fick efteråt var helt klart positiv så presentation 1 var jag klart nöjd med.

Foto från scandevconf.se

Mitt huvudnummer handlade om OpenGL ES 2.0 på Android och ägde rum som sista pass dag 2. Åhörarskaran var klart glesare denna gång, men jag är ändå glad att drygt 30 personer tog sig tid för att komma att lyssna på mig. Budskapet jag i grund och botten ville få fram var att 3D-grafik behöver inte vara så svårt och krångligt. Om jag lyckades? Något tveksamt. Eller som en f.d. kollega som lyssnade sade efteråt.

– Jag tycker presentationen var jättebra. Fast jag förstod ingenting.

Komplimang eller kritik så ligger det nog en hel del i vad han sade. Likt Renderscript-presentationen hade jag fått skära oerhört mycket i mitt material och under resan mot v.1.0 av presentationsmaterialet insåg jag flera gånger om att mitt tilltänkta omfång var alldeles för stort. Något jag nämnde i presentationen också – man skulle utan vidare kunna prata i 45 minuter om såväl 3D-grafikens grunder, Shaders, GLSL, tips&tricks eller olika renderingstekniker på Android. Nu blev det en ganska blandad kompott där jag själv kände att luckorna var lite väl stora, men samtidigt kanske inte åhörarna förväntar sig annat än överskådliga genomgångar på 45-minutersföredrag på utvecklarkonferenser. Hoppas åtminstone jag fick fram att även en så matematiskt obevandrad person som jag kan åtstadkomma fräcka grejer med 3D-grafik, även om det såklart inte skadar med lite koll på linjär algebra och annat man inte lär sig på gymnasiet.

Presentationsmässigt gick det väl lite knackigare än på måndagen. Men det kanske är ofrånkomligt när man inte är något presentationsproffs och/eller engelsktalande till vardags och man skall hålla låda i trekvarts timme. Något som dock blev väldigt lyckat var att använda en sekundär projektor kopplad direkt till mobilen där jag ”live” kunde visa upp olika funktioner och effekter som jag samtidigt talade om och visade kod för på huvudskärmen. Tekniken var med mig!

Vägen fram till presentationerna var ganska tidskrävande, men det skall sägas att det är en ganska skön ego-boost att stå framme vid podiet. Att tala offentligt är lite på gränsen av min komfortzon, men förvånansvärt roligt när man väl lagt den första minuten av nervositet bakom sig. Jag kommer säkerligen skicka in abstrakt till framtida konferenser om jag har något vettigt att berätta!

1 Kommentar

  1. Limpan 7 år sedan

    Jag var på din presentation om OpenGL på Android. Får säga att det var en rätt hygglig presentation. Man kan lätt säga att det fanns betydligt sämre talare. Det väcktes allt lite gammalt från skolan när man läste OpenGL och failade på tentan två gånger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.