Sublime Text

Sublime Text
maj 12, 2012 Martin Woxneryd

”Nothing but text mode: the text, the whole text, and nothing but the text” – www.sublimetext.com 

Ännu en texteditor?

I den konstanta jakten efter smidiga verktyg så har jag upptäckt en för mig intressant kodeditor. Jag använder dagligen olika operativsystem och programmeringsspråk beroende på plats eller uppgift och har letat efter en editor i stil med TextMate för OS X som även fungerar på Linux och Windows. För ett tag sedan stötte jag på Sublime Text. Är sökandet över?

Mitt förstahandsval för utveckling brukar vara IntelliJ IDEA men ibland kommer behovet av något lite mer lättviktigt. Sublime Text är inget tungrott IDE som kräver mycket systemresurser utan en snabb och effektiv texteditor med inriktning på kod.

Idén med Sublime Text föddes runt 2007 hos Jon Skinner, en australiensisk utvecklare av bland annat spelverktyg. Han var van vid väldesignade verktyg för andra uppgifter och funderade över hur han kunde förena fördelarna med ett väldesignat GUI och effektiviteten i Vim till en ny kodeditor. Version 1.0 kom i januari 2008. Tre år senare, i januari 2011 kommer en alpha av version 2.0 med ett helt omskrivet applikationsskal. Applikationen är idag i beta.

Sen har jag har alltid varit imponerad av den effektivitet andra (dvs inte jag) har i verktyg som Emacs och Vim samt hur utbyggbara dessa är. Sublime Text känns som en härlig korsbefruktning. Det här kan vara min gyllene medelväg.

Vad jag sökt efter och funnit i Sublime Text är följande:

Plattformsoberoende

Fungerar i OS X, Linux samt Windows.

Enkel projekthantering

Ett projekt är helt enkelt en eller flera kataloger. Vill du spara ett projekt är det endast två filer som tillkommer. Du kan alltså öppna ett befintligt  projekt utan att förstöra det med massa nya filer. Det går även väldigt snabbt att byta projekt.

 Estetiskt tilltalande

Ett avskalat GUI med fokus på koden. Minimalt med verktygsfält och dialoger. Smarta vyer för multipla dokument och helskärmseditering. Lättlästa fonter.

Snabb och effektiv sök

Att hitta filer eller att hitta i filer är snabbt och effektivt. Cmd P/Ctrl P ger dig Goto Anything och stöder en sökalgoritm med fuzzy logic. Från samma sökfält hittar du även till symboler eller rader genom att prefixa din söksträng.

Kodfokus

Bra syntax highlightning och till en viss nivå även auto complete. Det finns även stöd för snippets, macros, bookmarks, brace matching, RegEx med mera. Och ett enkelt byggsystem där man kan integrera valfritt byggsystem t.ex. sbt, ant eller make.

Utbyggbarhet

Det finns ett bra API och en uppsjö av plugins skrivna i Python. Allt är konfigurerbart och man kan även återanvända teman från TextMate.

Och denna listan tror jag bara kommer att växa med tiden. Min utvärdering fortsätter.

Sublime Text GUI

I skärmdumpen ovan syns gränsnittet i Sublime Text. Till vänster har vi öppna filer och i vilka grupper de ligger samt projektstrukturen, dvs filsystemet. Till höger har vi tre grupper med några öppna filer samt (längs ner) en plugin i form av SublimeREPL vilken tillåter mig att köra Scalas REPL (med mera) direkt i editorn. I högra kanten syns även fågelperspektivsvyer över filerna. Den popup som syns är Goto Anything och man ser en sökning på orden view och main och att den då matchat main.scala.html i mappen views. Hade jag fortsatt med t.ex. #head hade jag kommit direkt in på det elementet i filen.

Läs mer och bilda er en egen uppfattning på http://www.sublimetext.com/.

1 Kommentar

  1. Peter Lindh 7 år sedan

    Installing 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.