Installera Windows 8 på MacBook Pro utan DVD

Installera Windows 8 på MacBook Pro utan DVD
augusti 21, 2012 Magnus Härlin

För att installera Windows 8 behöver man i vanliga fall boota från en DVD eller USB sticka. Sitter man med en MacBook Pro där man har tagit ut DVD-driven och stoppat in en andra hårddisk istället går DVD alternativet bort.

Vill du se lösningen så hoppa ner till slutet, vill du följa med på resan dit och se vilka alternativ som finns så läs vidare.

Ett sätt att skapa en USB sticka som det går att bota från genom att använda Microsofts Windows 7 USB/DVD download tool. Det funkar kanske på andra datorer men inte på min MacBook. Förutom att det inte gick att boota från stickan så kände Boot Camp Assistant inte igen innehållet på stickan som en Windows installation så man kunde inte sätta igång installationen.

Ett annat sätt var att öppna upp modifiera Boot Camp Assistant och lägga till sin MacBook modell för att alternativet att skapa en botbar USB sticka skulle komma upp. Jag hittade en bra guide här. verkar har funkat för vissa men att boota från stickan man skapade fungerade inte för mig. Fanns väl en anledning till att alternativet inte var tillgängligt från början…

Ett tredje sätt var att använda något av av dom tidigare alternativen och installera rEFIt för att på så sätt få upp fler bootalternativ. När jag hade skapat usb stickan med Boot Camp Assistant fick jag upp den som ett alternativ bootmenyn som rEFIt visade men fick felmeddelande ”refit error loading memtest.efi” när jag valde det.

Jag hade plockat ut DVD-driven för att jag inte använde den och då vill jag inte köpa en extern bara för att kunna installera Win 8. Sista alternativet hade vart att sätta upp en annan Mac och ansluta remote till den DVD-driven. Verkar gå att få till men det är inte påslaget per default i MacBook Pro utan är tänkt framförallt för MacBook Air som inte har någon DVD-drive.

Till slut hittade jag min lösning på problemet längst ner i en artikel där dom lagt till den som en liten uppdatering. Det kräver att man redan har Windows installerat på datorn.

Lösningen är:
1. Ladda ner Windows installations iso.
2. Mounta den med Daemon tools, Clone Drive eller något liknande.
3. Kör inte igång installationen via autostart utan gå in på DVDn och gå till Sources och kör igång setup.exe därifrån
4. Installationen är igång och det är som om man botade från DVD eller USB sticka, den lägger över filerna den behöver för resten av installationen på partitionen man väljer som destination tillsammans med filerna för att bota direkt från den.
5. Gå in i OS X och skapa en USB sticka med alla drivrutiner för Windows och gå in igen och kör igång installationen.
6. All klart och nya Windows installationen syns även från OS X.

Slutresultatet är att jag har både OS X, Win 7 och Win 8 på datorn. Så snart jag har sett att alla viktiga program fungerar i Win 8 kommer jag att avinstallera Win 7.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.