Scrum i kravarbetet

Scrum i kravarbetet
november 16, 2012 squeedconfig

I mitt nuvarande uppdrag jobbar jag med att ta fram krav för utvecklingsteamen. Eftersom jag är van att jobba med scrum som utvecklare saknade jag det nu när jag började jobba med krav. Det jag framför allt saknade var möjligheten att kunna jobba efter en synlig prioritering och strävan efter att få saker klara succesivt istället för att allt blev klart ganska nära inpå den nya sprinten började. Jag har därför börjat jobba scrum-ish även nu när jag jobbar med krav.

Effekten hittills har framför allt varit att vi har fått ökad arbetsro, eftersom det blir tydligt vilken planering vi har för en begränsad tid framöver, och jag känner även själv att jag strävar mer efter att bli klar med enskilda arbetsuppgifter så fort som möjligt för att undvika för mycket parallellt arbete.

Verktyget som vi valde att använda är Trello. Det är ett gratis och mycket användarvänligt webbaserat verktyg där man konfigurerar det mesta själv efter behov direkt i de vyer man använder funktionen. I Trello kan man ha flera bräden, boards, där vi använder ett bräde per sprint och ett bräde till vår backlogg. Varje bräde kan ha så många kolumner man önskar och i kolumnerna lägger man lappar, cards. Vi har i dagsläget valt att ha kolumnerna:

  • Att göra
  • Håller på med
  • Nästa steg är inbokat
  • Väntar på något
  • Klart

Vi börjar varje sprint med en planering. Då ser vi över hur många arbetsdagar vi har att tillgå i teamet och pratar med produktägaren för produkten vi kravställer om vad vi ska göra och i vilken ordning. För varje sak som ska göras skapar vi en lapp på det i Att-göra-kolumnen. Det går enkelt att ändra prioriteringen genom att dra och släppa lappar inom kolumnen.

Ett exempel på en scrumtavla för ett kravteam. All information är påhittad.

Ett exempel på en scrumbräde för ett kravteam. All information är påhittad.

För att kunna följa upp hur väl vi lyckas hålla oss till det planerade arbetet markerar vi upp vilka lappar som planerades från början med en etikett, label, som syns som en färgmarkering i överkanten av lappen. Om det kommer in nya arbetsuppgifter under sprintens gång bedömer vi om de är prioriterade och lägger i så fall in dem som lappar i att-göra-listan.

Varje morgon har teamet en avstämning där vi tittar igenom brädet. Om någon lapp har hinder för att fortsätta jobba på den markerar vi den med en etikett, vi har valt rött.

Etiketterna konfigureras enkelt direkt i gränssnittet och har både färg och text. Det finns till och med möjlighet att slå på ett filter så att etiketternas färger blir anpassade för färgblinda!

Lappar kan tilldelas en eller flera medlemmar på brädet. Man kan även lägga till checklistor, vilket vi brukar använda för att markera vilka arbetsuppgifter som ingår i en lapp. På brädet ser man tydligt hur många punkter som är klara och inte.

En lapp med en checklista och två etiketter

En lapp med en checklista och två etiketter

Checklistorna kan kopieras, vilket underlättar för oss som har ett gäng punkter som ska uppfyllas innan ett krav anses klart. Det är vår Definition of Done, som fungerar bra att använda även när det gäller krav. Checklistan i bilden ovan är bara ett exempel.

Vi har även börjat uppskatta storleken på våra lappar och gör ett burndown-diagram där vi räknar ner hur mycket som inte är klart. Det ger också en strävan efter att bli klar med lappar successivt och en indikation på om vi jobbar oss framåt eller inte.

Trello har bland annat en iPhone-app men det är enklast att använda Trello direkt i webbläsaren.

iPhone-app

iPhone-app

Det kommer kontinuerligt nya features, en av de senaste är att man kan filtrera brädet, t ex för att se vilka lappar som har en viss etikett (vilka som har hinder) eller för att se vilka lappar man själv är medlem i.

Ta gärna en titt på Trello och se om du kan använda det i din vardag. Och om du jobbar med kravställning i en agil utvecklingsorganisation kan det fungera bra att även jobba agilt med kravarbetet!

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.