nforum 7 feb – Göteborg MVP Triolerna

nforum 7 feb – Göteborg MVP Triolerna
februari 8, 2013 squeedconfig

Av: Johan Normén

“Allt blir bara enklare…”
– Anders Bratland (MVP)

nforum fick en rykande start med tre av Göteborgs MVP:er (Most Valuable Professionals) inom .Net. Ca 60 deltagare var på plats för lyssna på tre lysande presentationer i sina egna unika upplägg.
Först ut var Anders Bratland där han presenterade Windows Azure Mobile Services. I mina ögon inte så mogen tjänst fast fullt tillräcklig för att komma igång med enkla och även ibland en del avancerade funktionaliteter med databas och server-script vilket utför en bra grund. Den stora tjusningen är att se hur Microsoft öppnat upp sig mer och mer, som Anders själv sa, de är snart mer öppna än några av de som redan länge vart öppna. Det ligger en hel del i det Anders säger vilket är otroligt kul. För vad sägs om Push notification stöd för iOS och Windows Phone (Android är troligen på gång när som.). Enkel copy & paste Autentisering mot de mest använda social medierna så som Twitter, Facebook mfl…

IMG_4366
Anders visade hur man enkelt via Azure kunde skapa sig en mobile tjänst för spara data som skickades från en Windows 8 applikation. Han visade även hur en dynamisk databas kunde byggas upp i backend så man slipper det manuella steget för enklare datalagring. Vi fick även se demo på Autentisering mot Twitter och en presentation om hur Push Notification fungerar. Microsoft har verkligen något här, det är ingen tvekan att inom utveckling har de alltid vart innovativa, det är bara en tidsfråga innan fler börjar förstå fördelarna och tjusningen med Azure.

Andra passet hölls av Fredrik Normén där han under ca 35 minuter gjorde en mycket bra teoretisk presentation av Microsoft satsning kring Continuous Delivery och TFS i Azure. För ca två år sedan pratade Microsoft på sin Build keynote om TFS Azure redan då tänkte jag, detta kommer bli hur grymt som helst. Fredrik presenterade just att så var fallet. Efter Fredriks presentation där han även visade hur lätt det var att komma åt sitt projekt mot TFS i Azure så insåg jag direkt, det är här det är, det är här vi skall vara. Vi är utvecklare vi vill göra glappet enklare mellan drift och utveckling. Vi vill utveckla inte leka dataadministratörer eller hur? Det skall vara enkelt att bygga och få ut sin app, det skall vara enkelt att få en tydlig överblick av sin ”kanban board” eller ”task board” eller vad man nu använder sig av. Det skall vara enkelt att skicka in kod med kvalité efter teamets egen definition på ”Done”.

IMG_4367

Sist men inte minst så kom vi fram till sista passet under dagen. Filip Ekberg gjorde en presentation om förhoppningsvis next generation .Net compiler Roslyn. Vad sägs om att i realtid kompilera C# eller VB .Net kod snabbare än vad den inbyggda kompilatorn i VS .Net kan leverera? Vad sägs om att enkelt med AOP eller Di/IoC ramverk ihop med Roslyn skapa mer eller mindre dynamiska plugin? Eller kanske to m göra sina tester enklare genom att kunna plugga in dina fakes och mocks i realtid m.m.?
Filip demostrerade hur han lätt kunde skapa en plugin som laddades innan en metod exekverades som i sin tur laddade in en texstfil med ren C# kod som Roslyn exekverade innan huvudkoden utfördes. Tekniken är inte ny, AOP ramverk har haft det länge, IoC/Di ramverk har löst det tidigare, ni som lekt med Emit kommer känna igen er. Det nya är hur snabbt och enkelt den gör det jobb man en gång fick skriva själv och då även med snabbare kompilering än tidigare.

IMG_4370

Tack till er som kom och jag hoppas många av er kommer tillbaka till nforum och för er som inte var där, vi kommer tillbaka. Fyra gånger per år tillsammans med Javaforum.

Här kan ni se Filips presentation på Youtube för er som missade den. Tyvärr fick vi inte de andra genialiska dragningarna på film. http://www.youtube.com/watch?v=BIY1QlchFeE

 

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.