Robotar i havet

Robotar i havet
februari 11, 2013 peter.kristoffersson@squeed.com

Som skapare av bl.a. Java och EMACS behöver ju James Gosling ingen närmare presentation, och hans plats på en java-konferens är ju närmast solklar. Men Gosling har den senaste tiden kanske inte pillat på så mycket bytekod, utan hans presentation handlade om hans passionerade arbete med Liquid Robotics. Då spelar det ju ingen roll vilken typ av konferens det är, en legend och robotar som simmar runt på egen hand i havet passar ju alltid in.

Robotarna som kallas för wave gliders drivs framåt ganska långsamt av vågenergi, ca 1,5 knop. På robotorna har man också packat på så många olika sorters sensorer som man bara kan för att samla in data och övervaka, alltihop drivs av robotens solpaneler. Robotarna används både som forskningsredskap samt övervakning, man har t.ex ett gäng wave gliders som patrullerar i mexikanska golfen som kollar att oljebolagen och deras riggar håller sig inom rimliga utsläppsnivåer. Styrning och uppladdning av data sker mestadels via satellit, data gick visserligen att skicka via gsm-nätet också, men täckningen är ganska obefintlig mitt ute på havet.

closeup

Affärsmodellen för Liquid Robotics är helt enkelt data-as-a-service, lite pliktskyldigt eftersom det ändå var ett rum fyllt med utvecklare gick Gosling igenom IT-infrastrukturen. All data laddas upp till deras moln som replikerades över ett antal noder som var spridda över flera moln providers för att vara säkra på att klara av att ha tjänsten upp oavsett vad som händer i världen samt för att kunna erbjuda insamlad data i realtid till sina kunder. Men Gosling pekade också att i kommande version så skulle det faktiskt köras lite j2me på en processor i ombord-datorn, han var mycket lycklig att för en gångs skull få använda java och inte bara utveckla det.

Projektet är väldigt fräsigt, och har man inget bättre för sig så tycker jag absolut att man ska följa utvecklingen på Goslings blog: On a New Road.

Ett intressant försök av arrangörerna till JFokus var at Gosling inte var där personligen, det hela strömmades live från Goslings lab i San Fransisco, han hade tydligen en deadline snart och kunde inte närvara. Personligen så skulle ju inte jag heller vara så sugen på att sitta i ett plan från ett soligt Kalifornien i ett halvt dygn för presentera i 45 minuter och sedan flyga hem igen. Jag hade nog också vaskat fram en deadline att peka på… Gosling körde hela presentationen fån sin dator med en infälld video av sig själv och ljud och frågor gick via Skype. Efter lite trassel i början med ljudet flöt det hela på bra, och totalupplevelsen blev riktigt bra. Helt klart något som jag tror kommer användas mer, dels för att få talare med pressade scheman att ställa upp och dels för att det är bra mycket billigare än att betala flyg och hotell. Men det är klart att det får nog bara vara någon strömmad presentation per konferens, annars kommer jag också att sitta hemma och kolla från min dator.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.