Krav och test i harmoni

Krav och test i harmoni
mars 6, 2013 squeedconfig

Kravnätverket SARE, Swedish Association for Requirements Engineering, ordnade en föreläsning med professorn Robert Feldt förra veckan. Han jobbar på Chalmers och Blekinge Tekniska högskola på en avdelning med det sympatiska namnet Human Focused Software Engineering. Han ingår i en forskningsgrupp med tio doktorander/professorer som har gjort en studie av hur det som de kallar för alignment mellan krav och test fungerar i verkligheten. Här följer en liten sammanfattning av föreläsningen.

Robert inledde med att visa lite hur forskningen inom systemutveckling hittills har sett ut och berättade att ungefär hälften rör de traditionella områderna som krav, test och design. Endast 2 % av forskningsrapporterna rör både krav och test.

Denna studies syfte var dels att förstå utmaningarna i arbetet med REVV (kravhantering, verifiering, validering) och dels se vilka lösningar man idag tror sig ha inom mjukvarutvecklingsföretag.

Det traditionella sättet att hantera krav och test är att göra en matris där krav och testfall mappas och det finns också mycket forskning kring hur man fyller i den matrisen för att få spårbarhet. Ett problem med detta är att det är svårt att hitta tid att hålla kopplingarna aktuella i olika verktyg. En fördel är att det är enkelt att kunna bocka av vilka krav som är testade.

Forskarna i studien tror att detta matrisarbete inte är så viktigt, utan att det är viktigare att få alignment mellan krav och test. Med detta menar de att justera både krav och testfall så att de koordinerat fungerar ihop och ger en optimal produktutveckling. Studiens resultat har bidragit till att stärka tron på detta.

 • Om kraven har hög kvalitet, dvs tydliga, verifierbara, kompletta och uppdaterade, underlättar det för att skapa en bra koppling mellan krav och test.
 • Om målet eller strategin med produkten är känt blir det också bättre harmoni mellan krav och test och ett bättre samarbete både internt och externt.
 • Ett gemensamt perspektiv och bättre kommunikation mellan krav och test är viktigare än verktygsstöd.
 • Ett nära samarbete mellan rollarna ger bättre alignment och mindre friktion. Ett tips kan vara att byta roller tillfälligt vilket ger en ökad förståelse för varandras arbetsuppgifter. Troligen är detta bättre än att gå en kurs eller att köpa ett verktyg.
 • Det handlar mycket om personlig utveckling. Ofta är testarna oerfarna vilket kan vara ett problem.

Det är vanligare att det saknas personer som jobbar med krav än med test samtidigt som det finns en stor positiv trend för kravfolk.

Slutsatserna är att

 • den mänskliga och organisatoriska sidan av mjukvaruutveckling är kärnan för harmoni
 • kraven måste ha hög kvalitet

Det finns idag inte så mycket stöd eller verktyg för att skapa harmoni utan här krävs mer forskning och erfarenhet.

Jag tycker att det var intressant att få ett vetenskapligt perspektiv på detta ämne. Oftast saknas det och istället läser man om andras erfarenheter, gör egna erfarenheter och går kurser utan större akademisk förankring. Roligt med ett avbrott från det!

1 Kommentar

 1. Martin Jansson 6 år sedan

  Kraven är endast en av många källor till testidéer. Om man begränsar sig till endast explicita krav så får du med all sannolikhet ingen bra produkt. Om man istället försöker få ner alla källor, till test idéer, till krav så kommer kostnaden för kravarbetet bli allt för stor. Därmed bör testaren söka inspiration från många källor, vad som är viktigt just då, vilka rykten som måste krossas, vilka genvägar som utvecklarna tagit osv. allt för att få en så värdefull bild av möjliga tester på sådant som ingen tänkt på eller situationer som ingen tror kommer hända.

  Här är en länk till vår lista på möjliga källor till testidéer:
  http://thetesteye.com/posters/TheTestEye_KallorTillTestideer.pdf

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.