Strategy X vs Y

Strategy X vs Y
mars 14, 2013 squeedconfig

X vs Y

Skrev nyss om agila affärer och länkade till Thoughtworks sida där de beskrev hur de lämnat det så organisatoriskt skadande sales commission-tänket. Av en händelse läste jag idag två X vs Y-inlägg hos Fog Creek (folket bakom Trello, Stackoverflow, ”Joel on Software” etc) och det första var på just ämnet ”Why do we pay sales commision”. De drar slutsatsen att det kommer från två olika synsätt på sina anställda:

Theory X which assumes that people are lazy, want to avoid work and need to be controlled, coerced, punished, and lavishly rewarded in order to perform.

Theory Y which assumes that people are self-motivated, derive satisfaction from their work, are creative, and thrive when given autonomy.

Gillar åsikten om konsekvensen av X:

Theory X demands a lot of managerial control and tends to demotivate, generate hostility, and generally make people into sour pusses.

Git vs Mercurial

På X vs Y-temat har Fog Creekarna klämt ur sig en ny version av Kiln, nu med Harmony där man helt enkelt lyckats – mer eller mindre – transparent få ett repo att agera så att man kan interagera med det från både git och mercurial utan att bry sig om vad det ”egentligen” är på andra sidan. (hg bookmarks för git branches, och git refs för hg branches – ja, det finns antagligen fler problemområden de varit lite olika kreativ att kringgå.)

Java vs Java?

En helt annan reflektion – jag såg två helt olika annonser som skulle locka ”Java-folk”. Det finns väldigt mycket som snurrar på JVM:en och detta ämne blir dagens avslutande X vs Y, eller är det möjligen bara en vanlig Feature Envy?

Java X: JSP, JSF, CDI (inte DCI), JEE, EJB, JPA, JAX-*, WS-*, Spring-*, …

Java Y: Scala, Clojure, JQuery, Event Sourcing, Concurrency, Distributed Computing/P2P, Scrum, Cloud, NoSql, REST, CQRS, DevOps, AWS, EC2, Android, HTML5, MongoDB, Functional programming, Mule, DCI, BigData/Hadoop, JRuby, Akka, Neo4j, Qi4j …

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.