Devoxx UK 2013

Devoxx UK 2013
mars 28, 2013 squeedconfig

Devoxx United Kingdom, the java community conference logotype

Den stora (Java-)konferensen Devoxx har ynglat av sig till Frankrike tidigare och i år har även UK/London (och Belgien) fått sig en lokal avstickare. Jag deltog tyvärr bara på en mindre del av konferensen, och fick i sista stund reda på att jag var tvungen att ändra slides till ”det obligatoriska formatet” (som det visade sig att ingen förutom Oracle-anställda egentligen brydde sig om) så jag blev inte så mycket deltagare som jag hoppats. Hur som helst – jag pratade om Business Environment Coding Dojos, dvs delgav en del erfarenheter om vad jag sett fungerat och inte fungerat, samt vad jag tror är nyckelfaktorer till att företagsinterna dojos är framgångsrika. Med framgångsrik menar jag att de uppnått ett mål som ger affärsvärde – allt som oftast har det varit att få till en beteendeförändring, t ex större testfokus, ”bry sig om hur bygget går” eller lyckas tillämpa nya kunskaper i dagliga arbetet. Om de nya ”färdigheterna” inte används i det dagliga arbetet ser jag det alltså som en mindre lyckad investering.

Devoxx UK 2013 (med slogan ”Mind the Geek”) uppskattade jag hade någonstans mellan 400-500 besökare, två ”vanliga” dagar med föredrag med parallella hands-on labs ”en trappa upp”. Lokalerna var kanon (allt hängde ihop smidigt och labdelen var inte ”remote” på något sätt utan ett naturligt ställe att gå till), tekniken kanon (nej, det fanns ingen VGA-sladd så långt ögat nådde), mingelarean lagom stor och perfekt uppblandad med uställare som ”omringade” ett öppet golv. Maten var kanske något sämre än väntat (smörgåsar – japp, England i ett nötskal?) men som tur var fanns trevligt folk som kompenserade det hela.

Av det jag lyssnade på tyckte jag Attilla Szegedi om Nashorn var mest intressant för mig: en ”native”-implementation av ECMAScript som skeppas med JVM:en. Det fanns några mindre delar kvar att önska (prestanda inte minst), men en riktigt rolig grej var att de uppe på JVM-teamet i Stockholm har en ”port” av Node.js där man bytt ut all C-kod mot att istället använda vanliga Java SE-paket. Klart intressant och de räknar med att kunna dela med sig av källkoden snart. (Grizzly för nonblocking IO.)
Bindningar av variabler mellan ECMAScript och Java-koden är ju intressant, men känns också som något man generellt sett skall undvika så mycket som möjligt.

Jag ser iaf fram emot att kunna labba med en variant av Node.js på min JVM. Prestandan är inte i närheten av V8 (och kommer antagligen aldrig kunna komma ikapp heller, det är inget mål), men just Nashorn är lite ”äta sin egen hundmat” – första gången som de faktiskt använder invokedynamic – utöver för lambdas givetvis, men även det kommer ju först i version 8 som är planerad att släppas i höst.

Det var en hel del om just lambdas, hur man kan jobba bra och effektivt med dem, hur de fungerar, hur man ska tänka, hur standard API:er utökas (stream-ifieras). Mycket snack om fork-join-pooler och konfig av dem, men också JavaFX och givetvis fanns Raspberry Pi:s lite varstans.

Oavsett, Jeff Attwoods (Coding Horror-människan) regel verkar stämma och Oracle vill gärna att JVM:en hjälper till: ”any application that can be written in JavaScript will eventually be written in JavaScript”.
(Btw, Jeff är ju en .Net-älskare men skrev nyligen öppet om varför/när han väljer bort det, och sticker ut hakan med ”If you squint your eyes a little, I think you can see a future not too far in the distance where .NET is a specialized niche outside the mainstream”).

Sammanfattning: välorganiserat, snyggt skött, trevliga, välfungerande lokaler. Inte lika stort som JFokus. Få vågade sitta i Oracles beanbags.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.