Code review? (nforum 23 April – Göteborg)

Code review? (nforum 23 April – Göteborg)
april 18, 2013 squeedconfig

Har du länge drömt mardrömmar om din kod? Eller kanske du är en av dem som önskar att Code Review var en del av er arbetsprocess? Kanske du redan har sådan process? Mattias Jiderhamn från B2B företaget Expert Systems i Alingsås kommer och gästar nforum den 23 april och delar med sig av sina idéer och tankar kring just detta ämne.

Personligen är jag förvånad över att det är så få företag som lägger energi på att införa alla dessa mjuka ting i sina arbetsprocesser. TDD, Code Review, Acceptans Review m.m. Oftast brukar det bero på att de som bestämmer inte själva vart kodare och eller så finns det brister i förståelse för vad en bra process faktiskt innebär.

Jag kan förstå denna sits samtidigt som jag är stor motståndare här. I min värld har jag alltid strävat efter att det inte finns något som heter övertid, det finns inget som heter buggar m.m. Vi vet alla att det visst finns det men om du envist inte vill tillåta dem för dig själv och samtidigt även vill kunna utföra ett bra jobb kommer du automatiskt som programmerare hela tiden tvinga dig själv att hitta de effektiva och smarta vägarna att gå för att just slippa sitta över, slippa buggar m.m. Du nyttjar TDD, du tänker en extra gång innan du hackar din kod. Du bollar idéer med dina kollegor, du ber någon kollega i smyg kolla på din kod m.m. Vi brukar oftast bli kallade de Pragmatiska utvecklarna. Tycker dock det är synd att det inte direkt ligger lika mycket fokus på de Pragmatiska säljarna, de pragmatiska kunderna mot utvecklarna.
Många processer försöker men allt för många förstår inte processerna i sig. De tror oftast det bara är för utvecklarna skall hinna göra med features och missar att de själva egentligen också ingår i processen.
Känslan på en bra konferens brukar i många fall vara ”Det är fel folk som sitter här, vi kan detta, synd våra chefer inte är här och lyssnar på detta, det är de som behöver denna kunskap inte vi…” Du känner igen dig va? Tänkte väl det.

Jag fick höra en skrämmande historia en gång.
Köparen: Vad är detta? Test 40timmar? Code Review 10h? Det har jag aldrig betalt för förut, stryk det.
Säljaren: Ok.

Ta ansvar, stå på dig, kan du inte övertala din överman, gör bevis på att dina idéer faktiskt ger värde.
För så länge du kan leverera lufttid och inte siffror är du oftast rätt rökt. Dvs. kan du inte bevisa att det ger effektivitet kommer du heller inte få till det, då extra arbete (som de ser det) ökar bara deras siffra med den tid som redan finns, de ser sällan att tillägg drar av tid.

Andra ämnen vi tar upp på nforum den 23 April är TypeScript med John Tjust från oss på Squeed.
Även Filip Ekberg gästar oss med att prata om Async i C#.

Vi ses, anmäl dig på nforums egna sida.
www.nforum.se

Mvh Johan

3 Kommentarer

  1. Mattias Jiderhamn 6 år sedan

    Dagens presentation om kodgranskning, och förhoppningsvis snart också en screen cast-inspelning, finns på http://java.jiderhamn.se/2013/04/23/agile-code-review-at-nforum/

  2. Johan 6 år sedan

    Grymt 🙂 tack 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.