Snabbrapport från Devoxx

Snabbrapport från Devoxx
november 14, 2013 erik.lupander@squeed.com

Smälter som bäst intrycken efter två dagar på devoxx i Antwerpen, enligt uppgift europas största javakonferens. Största, är något jag kan köpa. Sju parallella spår där respektive konferenssal nästan alltid var fylld till bristningsgränsen. Vi pratar här om salar på mellan 400 och 750 personer, så gissningsvis har konferensen någonstans mellan 2000-3000 besökare. Det märks, det är väldigt trångt i mingelutrymmena mellan sessionerna och twitterinläggen om tiotals meter långa toalettköer haglade första konferensdagen…

Jag har framförallt besökt Java / Java EE, Cloud och i viss mån Android-sessioner. Är det något som märks med eftertryck så är det att Java 8 äntligen (nästan) är här. Det snackas lambdas (closures) mest överallt, bland annat i första konferensdagens keynote. Det är sessioner om olika nyheter i Java 8 och även relaterade sessioner om t.ex. Spring 4.0 tar också upp hur bra det nu blir när man kan börja skriva ramverkskod och API:er som nyttjar framförallt lambdauttrycken.

En kul grej är alla Raspberry Pi man ser överallt. Både som digital-signage drivare för alla TV-skärmar, men också bland utställare och presentatörer som på olika vis nyttjar denna lilla tingest från allt från hembyggda surfplattor till robotarmar som flyttar schackpjäser. Java SE embedded verkar vara något Oracle pushar hårt för.

En annan sak det pushas hårt för från Googles sida är Dart  – deras alternativ till javascript som kombinerar en del intressanta saker och egenskaper från olika programmeringsspråk. Dart skall helst köras på Chromium mot deras Dart VM, men det finns en dart2js kompilator vars kod ger i stort sett samma exekveringshastighet som vanlig handskriven javascript. Körs dart mot sin egen VM är prestandavinsten upp till 2x beroende på benchmark. Men prestandan är väl egentligen inte riktigt den stora grejen med Dart utan det är språket i sig med polymorfism, blandad typning och en del snyggt syntaxande.

Jag kommer återkomma med mer detaljerade beskrivningar om de olika sessions jag kikat på. Men som slutkläm så verkar väl molntjänster, gärna i kombination med NoSQL och andra verktyg för att åstadkomma horisontell skalning vara lite av något det pratats om bland de frälsta ett bra tag, men som nu kommer på allvar bland den breda utvecklarmassan.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.