Eurostar Test Conference Tutorials

Eurostar Test Conference Tutorials
november 20, 2013 Patrik Hansson

Dag 1

Becoming a Testing Craftsman med Jim Holmes, Telerik och Trish Khoo, Google. Var en heldags workshop som gick igenom diverse verktyg för t.ex. skapa testdata och sätta upp testmiljöer. Var lite rädd för att det skulle vara mycket kring sådana problem/situationer som egentligen inte var aktuellt för det jobb jag gör hos kund och skulle vara svårt att relatera till. Men jag kände faktiskt igen mig i det mesta.

Workshopen börjades med att skapa grupper och köra lite teambuilding. Övningen hette ”Marshmallow Challenge” och vi delades upp i grupper på fyra och med hjälp av 20 spaghettistrån, 1 meter tejp och 1 marshmallow, skulle vi bygga den högsta fristående byggnaden med marshmallow på toppen.

Sedan började första delen vilket var Testmiljöer. Punkter som togs upp var uppsättning av miljön, virtuella miljöer samt konfigurering. Verktyg som vi kikade lite på var Ruby, PowerShell och även Grep. Just Grep och logfiler är något jag använder hos kund hela tiden så där var det lätt att känna igen sig. Gick igenom find, grep och xargs. Samt kikade på lite olika text-editors så som ultra edit och VIM.

Del två handlade om skapa testdata, eller Baseline Datasets. Här var det lite svårare att känna igen sig då jag hos kund i stort sett inte behöver skapa testdata, mer än att ändra lite förutsättningar på det data vi får.

Vidare togs problemet upp med data tagen från produktion och hantering av personlig information. Beror lite på vilken bransch och system testet ska genomföras i. Kanske inte så lämpligt för test av system för sjukhus att använda data kopierat från produktion. Men i vissa fall är det helt okej, vilket underlättar. Om inte den möjligheten finns tittade vi lite på olika verktyg/metoder för att skapa från ”scratch”, T.ex. SQL och andra scripts. Verktyg som andra deltagare rekommenderade var DataDo och DataMaker.

Del två avslutades med en övning för att skapa Baseline Datasets för ett ”Social Network System”. Vi drogs hela tiden mot att göra en ”data model” men det var ju inte riktigt det som var syftet. Men med lite handledning blev det bra till slut.

Eftermiddagen började med att gå igenom Del 3 ”JIGS”. Scripts, Hotkeys och regular expressions. Här var det mesta nytt för mig.  Det visades lite demos för ”handy jig scripts” med PowerShell, Bash och Ruby.  Sedan körde vi en övning i Ruby och eftersom Apple har en månads leverans tid på deras nya Mac Books hade jag under väntetiden lånat en från 1998 ungefär… Vilket försvårade det lite. Ruby är i stort sett nytt för mig och det tog lite tid att komma in i det, dessutom var tempot ganska högt. Så jag får nog gå igenom övningen hemma i lugn och ro.

Del 4 tog upp ämnet Automattester och började med ett exempel av ”Automated image comparison”. Det är som det låter, testaren kan t.ex. jämföra webbaserade kampanjer innehållande text och bild. Och på så sätt med hjälp av en mjukvara hitta fel/skillnader istället för att sitta och jämföra nya versioner manuellt. Vilket kan vara tidssparande. Svårt att se nyttan för detta hos kund men säkert något som kan vara bra att kunna i framtiden. Fanns en del utställare under mässan som utvecklade den typ av verktyg, t.ex. JAutomate. Så ska ladda ner en demoversion och prova. Så mycket mer Automattester var det inte och det var lite synd.

Som sista del var det en gruppövning som gick ut på att skapa en testplan baserat på allt vi gått igenom under dagen. Kunde välja på tre stycken olika problem med varierande svårighetsgrad. Vi tog den svåraste vilket var ”Travel maps”. En resedagbok som visar dina resmål på en karta som ska gå att zooma in och ut på. Och problemet var hur man som testare verifierar att kartan verkligen visas korrekt för de olika destinationerna.

Det lämnades, med flit, ganska lite information om hur uppgiften skulle lösas. Vilket ledde till många olika typer av lösningar. Vår testplan blev en ”mind map” som visade de olika kraven, relationer och hur de skulle lösas/verifieras. Det var ett nytt sätt för mig att skriva en testplan men vi fick i alla fall med lite av de som vi hade gått igenom under dagen så som ”Automated image comparison”.

Summerat var det en lärorik workshop där det mesta gick att relatera till min verklighet. Dock med lite högt tempo för de övningar vi skulle göra, men det var ju bara en dag och mycket som skulle tittas på, så kanske inte så konstigt. Fick med mig många olika tips på verktyg både från andra deltagarna och från de som höll i workshopen som jag kommer ta en titt på.

Dag 2

Thinking outside the locks, Ian Rowland. Ian har bland annat jobbat för FBI, Brittiska OS-laget och ” UK’s Ministry of Defence” och gick i stort sett ut på presentera tankesätt för att inget är omöjligt, att tänka icke rationellt.

Ian började med att säga till den, överfulla, salen att det är intressant att alla där inne valde att gå på en testkonferens och gå på den enda föreläsningen som inte handlande direkt om test… Ett par av de saker jag lärde mig under denna förmiddag som kanske inte är till fördel när man jobbar som testare var att förfalska underskrifter, hur att vinna förhandlingar och att veta när människor ljuger. Men det var underhållande och intressant. Och givetvis fanns det mycket som gick att relatera till mjukvarutestning.

En del av det som Ian gick igenom för att ge exempel på sina idéer var… hur Post-IT lappar blev uppfunna p.g.a. ett misslyckande, att skapa värdens bästa klister, som blev kanske världens sämsta? Hur JVC kunde vinna ”Video wars” (kriget om VHS) trots att Sony hade fördelar på alla punkter så som ekonomi och marknadsselar så gav inte JVC upp, blir för mycket att skriva här men bara att Googla på den historien.

Lazy options, att när man t.ex. checkar ut från ett hotellrum bör man tänka ”Jag har glömt något!” och leta tills man hittar det man glömt. Istället för att tänka undra om jag glömt något… Och komma på det för sent. Något att tänka på när man testar.

Hur t.ex. viner eller andra produkter prissätts för att gästen ska välja ett specifikt vin/produkt. Om priserna sätts till 350 kr, 200 kr, och 100 kr så kommer gästen välja det för 200 kr. Vill inte skryta och ta det dyra och inte heller verka för snål och ta det billigaste.  Och ett knep vid förhandlingar kan vara att alltid nämna höga siffror. ”Oj jag fick åka xxxx mil hit dag” För att sedan när priset för t.ex. en IT-lösning nämns, som är lägre än den nämnda summan, verkar det helt plötsligt inte så dyrt. Det räcker att höra höga summor/siffror för att påverka hjärnan, behöver inte ha med priset att göra.

Reverse thinking

Idén med att telefonoperatörer en gång i tiden erbjöd kunderna t.ex. fem speciella nummer som var billigare att ringa till, uppkom egentligen från en begränsning hos telefoner där det endast gick att spara fem snabbnummer på telefonerna, om jag inte minns fel.

Och för att få en idrottare att vilja ta del av ett träningsprogram han/hon egentligen inte är intresserad av och vägrar delta i men som skulle gynna han/hon väldigt mycket. En metod är att erbjuda denna till en t.ex. lagkamrat sen pusha för hur bra det är och vilka framsteg lagkamraten gör, men tyvärr är det endast för utvalda och att idrottaren tyvärr inte är utvald… Då helt plötsligt kommer idrottaren att kräva att han/hon också får ta del av träningsprogrammet. Får han det ska jag med ha det…

Ian tog även upp folk på scen för att demonstrera. T.ex. för att visa hur man ser när folk ljuger. Och han hade rätt varje gång. Några tecken att märka att någon ljuger var att, mer detaljer = lögn, mindre = sanning. Och om någon koncentrerar sig på sin röst för att han/hon tror det är rösten som analyseras så rör man sig på axlarna t.ex.

Variable attributes, exchange attributes

För detta begrepp tog han Toyota som exempel och hur de fick sin fabrik att öka sin tillverkningsmängd. De använda sig då av sina konkurrenter General Motors, som byggde betydligt fler bilar än dem. De analyserade deras fabriker och till exempel deras lager. GM hade ett väldigt stort lager med mycket material.

Så vad Toyota gjorde var att säga ”xxx has large stockpile” och bytte ut attributet large till ”xxx has small stockpile” Nästa steg var att fundera på ”vad kan vi göra med det?” Resultatet blev att Toyota endast hade en av varje bildel på lager. Så fort t.ex. en baklucka togs ifrån lager för att bygga en bil, fylldes det på med en baklucka till, aldrig fler. På så sätt slapp Toyota bygga ett stort lager men effektivera sin produktion.

Itermediate possibility

Omöjliga idéer leder till bra idéer. Ian tog upp ett exempel med en skotillverkare som någon gång per månad samlade de anställda och brainstormade idéer. Alla idéer var välkomna även hur galna och omöjliga det var, t.ex. skor som det går att flyga med, skor som knyter sig själv och skor som tvättar sig själva. När alla dessa idéer analyserats växte en produkt fram som hette ”Heelie” och var en stor succé. Det var en sko med ett litet hjul i hälen så att det gick att rulla fram, och det såg i alla fall ut som om man svävade/flög. Denna iden uppkom med hjälp av alla de omöjliga idéer de samlade på sig

Slutsatsen av workshopen var att.

  • Det är omöjligt att genomföra = Spännande och motiverande.
  • Omöjligt är inte definitivt.
  • Utforska gränser.

Till sist avslutades det hela med att Ian åt krossat glas…

Kan fråga sig varför den här typen av föreläsning/workshop ges på en Test Konferens men tyckte faktiskt det passade mycket bra. Många av de tankesätt Ian pratade om går att använda. Om ni har möjlighet så se gärna en föreläsning av Ian. Så vitt jag vet var det den enda föreläsningen/workshopen som fick stående ovationer och i stort sett bara 5/5 i betyg.

 

Av: Patrik Hansson

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.