Hur ofta fäller du träd?

Hur ofta fäller du träd?
februari 6, 2014 squeedconfig

Vi, de som de andra ser som ”IT”, levererar inte träd. Vi hugger inte med yxor och vi mäts in per kubikmeter trädmassa vi fäller och levererar per dag. Men vi levererar – för många är verkligheten att det är vårt existensberättigande.
För de flesta av oss är vårt mål att fylla ett behov, att med IT-funktionalitet realisera ett affärsmål, att skapa värde. För många av oss är detta vår drivkraft.

För skogshuggaren är det självklart att emellanåt stanna upp, sluta hugga och för en stund vässa sina verktyg. För en utvecklare, testare eller kanske databasexpert ser det inte riktigt likadant ut. Att vässa sitt verktyg, sina kunskaper, är förvånansvärt ofta en ”lyx” som man kanske kan få göra på en tvådagarskurs, vartannat år.

CIO: ”Va? Räcker det inte med att de [utvecklarna] surfar på aftonbladet och läser bloggar?”

Det finns givetvis undantag. Det finns företag där det är norm att ha en coding dojo, dit utvecklare regelbundet går och övar upp sina färdigheter, tränar på att införa vanliga mönster och reflekterar över sitt yrke och hantverk med gelikar.

Squeed hjälper företag, bland mycket annat, att komma igång med detta. Vi bidrar med möjlighet, erfarenhet och injicerar övningar som är beprövade och har tydliga mål. Vi har frågat deltagare om hur de upplever sin vardag, 6 månader efter att vi sparkat igång en dojo, och i korthet – vi uppnår mål som tvådagarskurserna misslyckas med.

CIO: ”Va? Men hur vet jag om vår investering i Scrum och Kanban och whiteboards och den där karate-kursen som aldrig slutar ger något tillbaka?”

Även detta är något vi gärna hjälper till att besvara. Frågan är större än vad som kan besvaras med en enkel undersökning från deltagare i ”karate-kursen”. Men precis som Scrum och andra agila ramverk fokuserar på användandet av empirisk data, kan man med evidensbaserad företagsledning (förhoppningsvis) se effekten av sina investeringar.

Alla analogier bryter ihop någonstans, men kan oftast användas för att föra fram och konkretisera budskap. Vet du och din organisation hur ofta huggs träd ned? Hur ofta de levereras, och hur snabbt träd kan levereras? Har ni fastnat i leveransparalys – dvs stannar aldrig upp för att vässa yxan, för att ni är fast i att försöka hugga träd?

Att kunna möta och besvara förändring, med rimlig ansträngning och inom rimlig tid. Hur mäter du den förmågan och svarar på om organisationen går bättre idag jämfört med igår?

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.