Free Open Source Developers’ European Meeting, FOSDEM 2014

Free Open Source Developers’ European Meeting, FOSDEM 2014
februari 10, 2014 squeedconfig

Jag var nyss iväg på FOSDEM, Free Open Source Developers’ European Meeting. Det är en årlig konferens som startar lite informellt med en ölkväll på Café Delirium. På lördag sparkar det igång på riktigt och håller sedan på fram till ca 17 på söndagen, beroende på rum/spår. Bussarna från centrum är tokfulla, över 5000 deltagare skall ta sig ut till Université Libre Bruxells (betyder ungefär Bryssels fria universitet) och det verkar inte som om man satt in extrabussar i år heller.

Sharelek

Här frodas sharelek. För i stort sett alla som deltar på konferensen är ”standard” att man delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter. Att man tillfredställer andras intresse som man önskar andra bemöter sitt eget. Hos många finns hög kompetens, nivån av ”software craftmanship” är allt mellan bländande och skrämmande.

När det är en självklarhet att dela med sig av kunskap och erfarenheter uppstår en rad häftiga saker: prestige blir mindre viktigt, community blomstrar, fler träder fram och kan ta över när ”de få” inte längre har tid, eller möjlighet, att underhålla, vidareutveckla.

511 sessioner i 23 rum

I år fanns 511 formella möjligheter till kunskapsinhämtning (se t ex lördagen och söndagens scheman). Med formellt menar jag schemalagda, traditionell föreläsningar av mer eller mindre klassisk stil (mest mer). Dessutom strömmades videoupptagning från nästan alla 23 rummen (Google sponsrade med bandbredd/strömningskapacitet), kontinuerligt. Givetvis ”bandades” det också, för efterbehandling och publicering ”så snart vi bara hinner”.

Med över 5000 besökare (!) var möjligheterna till informella möten och kunskapsutbyten givetvis överväldigande. Jag vet inte hur många utställare som var på plats – jag gissar två utställare per rum, så 45 kanske. Vid dessa samlades många. En del nyfikna, andra intresserade. Groupies, insatta, experter och supporters.

5000 fripassagerare

Innan jag går in på att återge det jag fick ut av konferensen skall sägas att det är helt kostnadsfritt att besöka och delta på konferensen. Den som vill får gärna stötta konferensen med bidrag, eller genom att köpa en t-shirt till ett överpris du själv bestämmer. Jag bukar gå loss på en sådan för 50 €. I detta upplägg följer att det inte finns någon garanti att man får plats i något av rummen, och det är inte ovanligt att det blir fullt och arrangörerna tvingas stoppa folk vid dörrarna. Det händer visserligen också vid konferenser där inträdesbiljetten är tusenlappar – att ”sorry, the room is really full”. Det kan vara smart att planera sin dag och se till att vara på plats i god tid för att säkra en sittplats.

Allt kring moln

Allra tydligast var detta när ”Introduction to Docker” skulle hållas i Configuration Management-rummet på lördagen. Rummet var ett av de större, med uppskattningsvis 15 rader à 20 stolar. Mängden människor som stod utanför och inte fick komma in var minst lika stor.

I allmänhet var det väldigt mycket moln, orkestrering, provisionering, konfigurering, automatisering o dyl. Givetvis saker som Redis, Cassandra, memcache, MongoDB.

Mitt eget lilla ordmoln

I enstaka ord sammanfattar följande ämnen jag lyssnade till, pratade om eller testade på: Angular JS, hypermedia (HAL), MongoDB, schema design, REST, powertop, Redis cluster, Chef, NFC, Ceph, Puppet, Foreman, oVirt, kvm, Heat, OpenStack, OpenStack, OpenStack (det var mycket OpenStack), OpenShift, orchestration, Juju, ElasticSearch, Hiera, R10k, Range (från Yahoo), Razor, IPMI, Cfengine, NCF, iPXE, Talkbox (JBoss Ruby App server (!)), SaltStack, ZeroMQ, libvirt, yaml, autoscaling, Amazon Web Services, Xen, Scryer (Netflix), Rightscale, PostgreSQL, Git, Vagrant, Jenkins, PGP, DevOps, Docker.

Höjdpunkter, take aways och sammanfattningar

Det fanns givetvis mängder att lära, läsa mer om, testa, fråga, diskutera, och så vidare. Ett par punkter som jag minns:

 • ”The Cloud – that’s where we DevOps” 😉
 • ”EPiaAACBSwaDEtPOTMD” eller ”Every Problem in an Angular App Can Be Solved with a Directive, Except the Problem of Too Many Directives”
 • Jag skrev ihop ett python-script som rekursivt laddar ur alla linuxmoduler i en kedja.
 • Utan (den sämre av två) moduler för wlan-kortet laddade, och utan X, så drog min dator 4,3 watt, vilket gav ca 10 timmars batteritid, för antecknande. powertop är grymt verktyg för att hjälpa till med detta.
 • cupcakes från MongoDB var riktigt goda.
 • Redis: twemproxy solves sharding for you
 • Gers modell för separation av funktion och data i Puppet, med R10k (miljöer), Hiera (data) och moduler/klasser.
 • Hur Chef och Puppet skiljer sig åt just vad gäller databiten: chef kan sätta en variabel på 15 olika ställen (och överlagras), medan Puppet bränner fast en variabel en gång (konstant) men inte lika tydligt var (så använd bra separation av funktion och data (Hiera) så blir det så mycket enklare, tyckte Ger).
 • Hur vanligt det verkar vara med delvis egen ENC, External Node Classifier.
 • Hur mycket virtualisering i virtualisering i virtualisering som snurrar. dom0:or med KVM, OpenStack ovanpå det för att ”frigöra organisationen från den tröga IT-avdelningen” och sedan Docker inuti detta, t ex.
 • Heat för autoscaling i OpenStack vill jag känna på mer.
 • Open source-världen har idéer om applikationsorkestrering, inklusive autoscaling. Klart snyggt och tilltalande.
 • Configure Management och plattformsorkstrering glider ibland ihop, och det kan bli ofint (nasty business).
 • salt-cloud har stöd för Azure (och alla andra givetvis)
 • Marc Cluet från Rackspace talade två gånger och gav prov på att han visste vad han talade om, men visade lite lite kod. Man hinner iofs inte så mycket på 25 minuter.

Reflektion och sammanfattning

Det var ett par år sedan jag var på Fosdem. Sist var jag engagerad i enskilda projekt (t ex OSet kring Nokias N900) och då hade jag fler personer att ”ha anledning” att tala med. Jag hade då en tydligare bild av varför jag var där. I år var det inte likadant. Jag ångrar på inget sätt att jag åkte – mängden influenser som en så här bred konferens ger är oslagbar. Stämningen är kanon – väldigt lite idoldyrkan, mycket meritokrati, skaparglädje och öppenhet. Kvaliteten på hur t ex Foreman-projektet snurrar upp maskiner när de automatiserat kör prestandatester och hela deras (nästan) Continuous Delivery-tänk I PRAKTIKEN får ju en del andra aktörer på marknaden att se ut som förskoleverksamhet. Foreman, liksom de flesta större, mer framgångsrika open source-projekten är ju finansierade av vanliga bolag, såsom Red Hat. Det är mindre hobbyhackande och helt rumsrent att visa varifrån pengarna kommer.

Nyårslöfte: samla in affärsdata i Whisper-databaser, sluta blogga med WordPress.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.