Balanserat från Jeffries om SAFe

Balanserat från Jeffries om SAFe
mars 3, 2014 squeedconfig

Ron Jeffries (XP-guru om du inte känner till hans bakgrund) skriver intressant om (un)SAFe och dess lockelser och risker. Sammanfattningen tycker jag är lysande:

Bottom Line

There is much to like in SAFe. I can’t tell how cynically some of its advice is offered, but whether it is cynical or not, the nature of the target market is such as to work to reduce SAFe’s effectiveness.

SAFe will be successful in the market. People will benefit. They just won’t benefit nearly as much as they might if they set out to do things in a fashion that truly supports Agile Values and Principles.

SAFe is good. It’s just not good enough. It provides some benefit, but endangers an organization’s progress toward really high functioning. As someone who has been in the Agile movement since before it started, I do not like it. It’s fast food. You can do better.

Ron’s delgivelser ligger helt i linje med min egen uppfattning. Om man är stor, och inte tror att man kan – eller inte vill – jobba agilt, då finns ett ”tryggt” kort att spela: SAFe. Kommer organisationen lära sig jobba utifrån agila principer och värden? Tveksamt. Kommer organisationen ha nytta av SAFe-sättet att jobba? Sannolikt (om de nu överväger ramverket så har de antagligen mycket att vinna). Kommer det hjälpa organisationen ”stay competitive in an ever faster changing market place”? Nope.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.