Någonstans ovanför Webhallen …

Någonstans ovanför Webhallen …
april 24, 2014 squeedconfig

Igår träffades FOSS-Gbg, en löst sammanhängande skara människor, för att kika på Beagle Board Black (BBB) samt gräva lite i licenser. Pelagicore ställde upp med lokal och mat, och infotainment-bolaget som i största mån möjligt använder (och producerar) öppen källkods-programvaror presenterade också själva brädan. En klart kapabel enhet som har capes/shields likt arduino, men är mer dator likt Raspberry Pi. CPUn är väsentligt vassare på BBB, GPUn något klenare men ombord finns 2 GB eMMC så inte allt måste gå via (micro-)SD-kort! Vad gäller möjligheter för GPIO o dyl så har BBB klart mer att erbjuda. Prismässigt är de likvärdiga (förutom Arduino givetvis som kostar mycket mindre).

Raspberry Pi and Beagle Board Black

Yocto presenterades (att bygga något användbart såg ut att ta 5-6 timmar iaf) och var ju klart intressant. Förutom versionen av gcc som används för att bygga gcc, så blir hela systemet fullt återreproducerbart.

Jeremiah Foster (även känd som den siste Perlprogrammeraren 😉 slog dock ett slag för hur Debian erbjuder en möjlighet att klippa bort 5-6 timmars väntande och snabbt komma igång. Debian ÄR ett starkt alternativ för (ARM-)embedded och i de fall kärnor saknas för div hårdvara så har Ubuntu oftast, med sin kommersiella storlek, fått ut dessa från tillverkarna.

Vi snackade också en del trender, varför Googles Android troligen aldrig dyker upp som infotainment-system, att GPU-koden till Broadcoms SOC för Raspberry Pi:en nu släppts öppen (kanske också fri).

Morus, med Henrik och Rikard, bjöd för kvällen på ett litet licensquiz som togs i två omgångar: före och efter genomgång av kvällens (hårt bantade) licenserflora. Kul att höra att hur de haft ganska mycket att göra sista året – dvs att företag och organisationer i Göteborgstrakten ser värde i FOSS (Free Open Source Software) och att fler vill göra rätt.

Mackor åts, dricka dracks, skratt skrattades. När jag gav mig för kvällen var halva gänget ännu kvar på, överflyttade till Biljardpalatset.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.