JavaOne 2014 – dag 0

JavaOne 2014 – dag 0
september 29, 2014 Rikard Thulin

Årets upplaga av JavaOne är den 19:e i ordningen.

Söndagen, innan konferensen börjar på riktigt, bestod av två delar, User Group Forum Session och JavaOne Keynote, ”Java Strategy and Technical Keynotes”.

Första sessionen, Oracle Application Express and Oracle E-business Suite, blev helt fel. Jag hade en förhoppning om att det skulle handla om Oracles e-handels plattform men det var något helt annat. Något RAD verktyg kombinerat med SQL/PL-SQL jox.

Andra sessionen, ”James Gosling, Robots, the Raspberry Pi, and Small Devices”.
James Gosling inledde presentationen med att visa vad dom gör på Liquid Robotics, tydligen är saltvatten och elektronik långt ute på havet en utmaning 🙂 Sessionen gick sedan igenom flera olika typer av embedded devicer och hur kan använda Netbeans för att utveckla mot dessa. Det verkar som om man har lagt mycket energi där vilket harmonierar med den trenden IOT. Intressantast var en kort demonstration av ett verktyg att skriva mobilapplikationer i Java för att generera riktig native kod till olika plattformar. En jämförelse med Phonegap, Appcelerator, Xamarin hittar du här

Keynoten inleds med en pampig film med fokus på communities (https://www.youtube.com/watch?v=zg79C7XM1Xs). Det som slår mig är att två personer på filmen har varit på Javaforum i Göteborg och talat. Ett tema genom hela keynoten var communities och hur viktigt det är för Javas utveckling, riktigt kul att vi på Squeed är en del av detta och drar vårt strå till stacken med vårt engagemang sedan många år i Javaforum. Stephen Chin ger även Mattias Karlsson (Javaform Stockholm) cred som track lead för den nya agila spåret på årets konferens. En annan aspekt på community medverkan är att det i år det 15 år sedan Java Community Process så dagens ljus.

Efter Stephen kliver George Saab upp på scenen och pratar om adaptionen av Java 8 som har slagit alla förväntningar. En intressant aspekt med Java 8 är förbättrad prestanda, även utan parallella streams. Out-of-the box ökning av prestandan på upp till 40% (SPECjbb2013) bara genom att byta från Java 7. Tips är med andra ord att uppgradera till Java 8 även om man inte tänker använda lambdas till att börja med.

Java 9 kommer i början på 2016. Den största nyheten där är Jigsaw (äntligen!). Premiär för dagen var JDK 9 EA (jdk9.java).net)

Man har även spikat innehållet i Java EE 8 som planeras vara klart lagom till JavaOne 2016. Nyheterna som ingår är stöd för http 2.0/spdy, servlet 4.0, förbättrad JSON->Java bindning, jax-rs 2.1, cdi 2.0, jms 2.1, mvc 1.0, jsf 2.3. GlassFish 5 kommer även att släppas samtidigt med Java EE 8.

Sedan följde den traditionsenliga t-shirt utkastnigen med hjälp av team Brazilien.

Näst på scen var IBM. Klar vinnare av överfulla och fullpackade slides. Googlar man på ”worst slide ever” så undrar jag om inte IBM kommer med på top 10. Där har dom lite att jobba med. Trots sliden så presenterade IBM ett intressant verktygspaket under namnet IBM blumix (https://ace.ng.bluemix.net/).

En intressant aspekt som visar kraften i det nya streams API:t är att Oracle Coherence, en distribuerad cache, håller på att skrivas om så att det helt och hållet använder samma syntax som vanliga streams. Nu får med andra ord parallelism över noder jämfört med en JVM. Riktigt snyggt och något som vi kan förvänta oss även blir uppsnappat av distribuerade open source produkter.

Lärdom. Tidigare har jag lärt mig att det inte är så klokt att ha en röd t-shirt på mediamarkt. Det gäller även på Oracle event 🙂

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.