Jfokus 2015 del 3

Jfokus 2015 del 3
februari 10, 2015 Torbjörn Karlsson

Även jag var på Jfokus, och jag var på ett par sessioner som fastnat i minnet, men inte tidigare nämnts av Rikard eller Sebastian:

Pipes were a great idea, but what comes next?
Joe Armstrong, Ericsson
Joe börjar med att visa en bild över en applikation, som visar att allt vi gör handlar om state, blackboxes och protocols. Han går vidare och nämner att ”hidden state is evil” och att vi borde använda meddelanden (”message passing concurrency”) mellan våra system. Att debugga blir då en fråga om att inspektera de meddelanden som skickas mellan system. Han förespråkar även att använda en ”Middle man” som dels reducerar komplexiteten och dels kan verifiera sändare och version av meddelande (genom att använda content hashes).
Joe ger en mycket trevlig och intressant presentation!

Apache Samza
Martin Kleppmann
Martin presenterar två olika Apache-projekt som fungerar mycket bra ihop: Kafka och Samza.
Kafka (kafka.apache.org): ”publish-subscribe messaging rethought as a distributed commit log”.
Samza (samza.apache.org): ”a distributed stream processing framework”.

Martin ger en mycket intressant presentation, som passar väl ihop med Joe’s tankar från hans presentation.

Efter att ha sett dessa 2 herrar så hittade jag följande text inom samma område: What every software engineer should know about real-time data’s unifying abstraction. Texten handlar om Linkedin och deras väg från ett monolitiskt system med en relationsdatabas i botten, till ett distribuerat system. Texten är inte ny, men jag hade inte läst den och tyckte den var intressant.

Efter 2 dagar på Jfokus är man inspirerad, motiverad och fundersam. Fundersam mest för att man inser att det går att bygga mjukvara på bättre sätt än vad som görs hos de kunder vi idag jobbar med. Frågan är om det är möjligt att övertyga dessa kunder om att gräset verkligen kan vara grönare?

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.