Påverka projekt med hjälp av sociala medier

Påverka projekt med hjälp av sociala medier
mars 12, 2015 Patrik Hansson

På Twitter kan man ofta se tweets där användare kritiserar eller berömmer diverse produkter eller tjänster. Företag investerar mycket pengar på utvecklingen samt testning av produkten/tjänsten för att få nöjda kunder, och om deras kunder inte är nöjda, vill företaget säkert veta varför.

För att få reda på vad användarna tycker om ens produkt/tjänst kan det vara svårt att gå och fråga alla, beroende på hur många användare man har så klart. Men låt oss säga ett stort flygföretag med flera miljoner passagerare som vill boka flygbiljetter via webben eller appar. För att underlätta detta kan Twitter eller andra sociala medier vara ett utmärkt ställe att få reda på vad användarna egentligen tycker om ens produkt eller tjänst, så att investeringar läggs på att förbättra det kunderna är missnöjda med. Användare kan vara väldigt snabba på att uttrycka kritik, och med dagens sociala medier är det väldigt lätt att göra och kan snabbt få stor spridning.

För att få reda på vad användarna tycker får företagen vända sig till de forum där användarna uttrycker sig, t.ex. Twitter. En snabb sökning på ett stort flygföretag kan ge en uppfattning om vad ens användare är nöjda med och mindre nöjda med. Givetvis kan sökningarna specificeras mot t.ex. hemsidan, appen eller bokningen.

Skärmavbild 2015-03-12 kl. 20.06.01

T.ex testning kan sedan härledas mot det område som resultatet visar. Testaren kan även ställa resultatet mot vad sina intressenter/beslutsfattare tycker är viktigt, och verkligen visa vad som faktiskt är viktigt för användarna. Kanske det kan påverka vart tid och pengar för utveckling och testning bör investeras. Samt även styrka de förslag/buggar som du som testare hittar, det kan även göra testaren mer inflytelserik i projekten. Användarna skriver inga buggrapporter, utan när det klagas utåt i sociala medier, är det viktigt att ta hand om den informationen.

Ett problem kan vara att användare twittrar mycket icke teknikrelaterat innehåll som blir ostrukturerad information eller ”bigdata”. En gissning är att ca 95% är allmänt missnöje, och 5% är användbart i förbättringsavseende. Hur filtreras 5% av informationen som är användbar fram?

För marknadsföring finns det många verktyg, så kallade ” social media sentiment analysis tools”, som gör detta men inte lika många som är inriktade mot teknik.
En bra presentation med ett mer teknik och testanpassat verktyg som hjälper till att ta fram  användbar information från Twitter finns att hitta här https://vimeo.com/111104656 och där används begreppet ” social media testing tools”.

 

 

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.