Det digitala Almedalen

Det digitala Almedalen
juli 4, 2015 Ola Berg

I år var det ofta som ordet ”digitalisering” nämndes på seminarierna i Almedalen och Squeed var där för att delta i workshops och samtal. Förr handlade digitalisering mycket om hur man kunde omvandla texter, bilder, och ljud från ett analogt till ett digitalt format. Nu handlar det om hur man kan omvandla hela branscher och samhällssektorer.

För oss som varit med på digitaliseringsresan i några årtionden nu märks det en skillnad i tonen. Först frågade föräldrar och vänner oss varför någon alls skulle vilja överföra alla sina pappersbilder till datorn. Sedan frågade de oss om hur man gjorde det, det skulle ju vara trevligt att ha dem på hem-PC:ns hårddisk.  Sedan gick Kodak i konkurs och alla började Instagramma och få ett helt nytt förhållningssätt till fotografi över huvudtaget.

”Det där med data” brukade vara det annorlunda och lite konstiga. Vi som höll på med det var de annorlunda.  Men nu tänker allt fler i digitala termer redan från början.

Och det är där som vi har kärnpunkten i dagens diskussion om digitalisering. När nya tekniska möjligheter sätts i händerna på många människor så hittar de på helt nya sätt att bete sig, och till och med tänka. Vi närmar oss det nya med hjälp av gamla tankar först, men de gamla tankarna försvinner i takt med att vi utforskar möjligheterna.

När en företeelse digitaliseras, så handlar det alltså inte om att bevara en gammal modell fast i datorn eller i telefonen.  Det handlar om att låta någonting helt nytt växa fram. Den som äger en taxiväxel bör se upp när en enkel app låter förare möta kund utan mellanhänder. Disruptiv innovation kan på ett ögonblick göra något som förut var dyrt och krångligt väldigt billigt.

Det här kan man tycka vad man vill om, men det händer och det gäller att ha en beredskap för det.  Under seminarierna och mötena i veckan har det varit vissa insikter som ständigt återkommit.

Vi på Squeed tänkte berätta lite om dem.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.