Digitaliseringen är servil

Digitaliseringen är servil
juli 26, 2015 Ola Berg

Lite mer reflektioner från seminarierna om digitaliseringen under Almedalsveckan.

När det blir billigare än någonsin att programmera en app eller webbtjänst och distribuera den till en stor del av befolkningen, då kommer fler att göra det. Konkurrensen mellan alla appar växer. Konsumenten slutar då häpna över varje app eller tjänst som finns, utan börjar istället bli mer kräsen. Se till sig själv mer.

”Den här appen känns bra!” ”De här apparna tillsammans ger mig det jag vill ha och behöver!” På en marknad där tekniken i sig inte är någon nyhet kommer jag att lockas av det som ger mig det jag till min överraskning upptäcker att jag vill ha. Då vill det till att de som levererar tekniken är duktiga på att få fram just detta.

Man säger att man går från ett produktperspektiv till ett tjänsteperspektiv. Om produktperspektivet är att ha den egna produkten i fokus handlar tjänsteperspektivet om att ständigt utforska användarnas behov. Ställa sig frågan varför någonting skulle behöva göras eller finnas. Släppa fixeringen vid olika produktegenskaper och istället se till livssituationerna. Hur stöttar vi människor i deras liv?

Det kräver en innovationsmetodik som utgår från människan. En empatisk utvecklingsansats. Många sådana metoder har förfinats under det senaste årtiondet: kundresor, upplevelsekartor, effektkartläggning, brukarberättelser. Tillsammans bildar de ett angreppssätt som förenar den mänskliga grunden med teknikens möjligheter.

Att programmera är inte längre utmaningen. Utmaningen är att förstå vad vi behöver och längtar efter, och sedan veta hur man förverkligar detta i kod. Att förstå både människa och maskin och kunna föreställa sig nya sätt som dessa kan samspela på.

Om du vill kan vi berätta mer om det.

2 Kommentarer

 1. Fredrik Wendt 3 år sedan

  Instämmer i allt förutom ”Att programmera är inte längre utmaningen”. Traditionella kunskaper som datamodellering, underhållbar kod och systemanalys försvinner inte magiskt bara för att man förstår användningen bättre.

  • Författare
   Ola Berg 3 år sedan

   Det stämmer. Men jag menade samma sak som Kniberg när han säger att systemutvecklingen är ett ”solved problem”. Vi vet hur vi ska göra, sedan om folk väljer att inte tillägna sig kunskapen är det förstås ett problem.

   Men utvecklingsavdelningarna är fulla med folk som faktiskt har kunskaperna, eller åtminstone snabbt kan tillägna sig dem. Flaskhalsen som jag ser det sitter i produkt/tjänsteledningarna. De som bestämmer vartåt utvecklingsavdelningens energi ska riktas. Där krävs, tror jag, mer av empatisk tjänsteutveckling som på ett ordnat sätt kan ge oss bättre kunskap om lösningsdomänen.

   Att skriva och underhålla mjukvara är förstås fortfarande en viktig och inte trivial färdighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.