Öredev 2015 – Torsdagen

Öredev 2015 – Torsdagen
november 5, 2015 Ola Petersson

Efter en kort men hård arbetsvecka begav sig undertecknad ner mot Malmö under onsdagskvällen för att under dagen bege sig mot 2015 års upplaga av öredev. När denna dag nu är över sitter man djupt inspirerad och mest av allt sugen på att köpa hem ett sexpack redbull och koda hela natten (vilket inte går för sig, Öredev fortsätter under morgondagen). För att ge er som inte kan närvara en liten inblick i vad som försigår i Slagthusets lokaler i Malmö kommer en sammanfattning av höjdpunkterna.

SELF-DRIVING-CARS – THE FUTURE IS NOW

Dagen inleddes med en keynote där Matt Lewis tog publiken med på en färd (pun intended) kring den självstyrande bilens historia. Under en timme fick vi följa hur projekt kring just självstyrande bilar har varit aktuellt under en lång tid. Från forskningsprojekt på college till DARPA och slutligen självklart i händerna på Google och de stora biltillverkarna. Det mest uppseendeväckande jag reagerade på var att man 1970 förutsa att självstyrande bilar skulle vara tillgängliga 40 år fram i tiden (en inte helt dålig gissning) och att Google har uttalat att de ser sig ha sina självstyrande bilar på marknaden 2017.

För att lugna alla Göteborgare: JA, Volvo nämndes 🙂

Länk till presentationen: The future is now

oredev
Reactive – REST, React och så en smula Java

Förmiddagen fortsatte sedan i reaktivitetens tecken och jag hamnade på Jimmy Bogards föreläsning om FULL STACK REST WITH IO.JS, REACT.JS AND REACT NATIVE. Presentationens tyngd låg på REST/Hypermedia-API-design och hur väl det gifter sig med Reacts frontend-komponenter. Bogard höll en bra balans mellan teori och praktik och med riktiga exempel i ryggen och fungerande och välkomponerade/pedagogiska kodexempel blev det en upplevelse som gav mersmak. Håll utkik, det är inte omöjligt att det dyker upp en bloggpost här hos Squeed på ämnet.

Denna presentation följdes upp med Oracles Java EE Champion Reza Rahmans REACTIVE JAVA EE – LET ME COUNT THE WAYS! Tyvärr märktes det tydligt att denna presentation var kraftigt nerkortad till de 40 minuter som hade tilldelats. Rahman han ändå gå igenom flertalet tekniker som gör att du kan följa ett reaktivt mönster i JavaEE-stacken. För den intresserade så kan man ta en titt på Asynkrona webservlets, MessageDriven Beans, @Asynchronous-taggen och CompletableFutures. Rahman valde att skära ner på bl.a. websockets vilket jag själv anser är en stor möjliggörare för just reaktivitet i JavaEE.

Presentationer:
Full stack REST
Reactive Java EE

Docker – War stories och tooling

Efter att ha slått världsrekord i att äta snabblunch fortgick sedan eftermiddagen men nu med stor fokus på Docker. När Docker nu har varit ute i cirka två år märker man att presentationerna inte längre handlar så mycket om vad det är (även om detta gicks igenom fort) utan snarare när, var och hur man kan dra nytta av dessa linuxcontainers. Då jag själv har arbetat en hel del med docker låg mervärdet i erfarenheter av hur andra har använt docker för att förbättra både sin dev och sin ops. Den stora nyheten var Docker Swarms vilket (enligt presentationen) gjorde klustering busenkelt. För den som tidigare inte är insatt skulle jag dock rekommendera att kolla in docker-toolbox som bl.a. innehåller docker-composer.

dockerpresentation

Presentationer:
Real world experience using docker
Orchestrating docker

…och så var det allt det andra
Under dagen hanns det även med att gå på presentationer om hur Spring har förenklat microservice-design med Spring Cloud, om databasoptimering med Stackoverflow och om de kulturella- och tekniska utmaningarna när t.ex. Afrika ska börja konsumera de appar du utvecklar (presenterat av Google).

Öredev har hållt väldigt hög klass och det är med stor inspiration jag nu snart lägger huvudet på kudden för att göra mig redo för den avslutande dagen

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.