Henrik Edberg

Att utveckla är ett lagarbete. En duktig ingenjör förstår och hjälper till i alla delar av kedjan. En senior ingenjör lär ut denna förståelse till andra.

Min professionella bana som mjukvaruingenjör började 2005 som konsult på Atomic Object i Grand Rapids, Michigan. Deras affärsidé var att använda XP som utvecklingsmetodik och bara ta kunder som var intresserade av att jobba agilt. Sedan dess har jag varit intresserad av att jobba enligt processer som gör arbetet att utveckla kod så smidigt och effektivt som möjligt. Testning har alltid varit en naturlig del av det på samma sätt det alltid känts naturligt att jobba i team nära kunden.

Test

Tillbaka i Sverige började jag jobba för Oracle utveckling av JRockit JVM. Mest för jag inte kunde motstå utmaningen att jobba med en produkt som både är en kompilator och ett avancerat operativsystem med skräpsamlare i en och samma produkt. Sen den tiden har jag en god förståelse grunderna i Java och vad som händer under huven, speciellt när det gäller skräpsamling. I samband med att Oracle köpte upp Sun passade jag på att börja jobba i konsultbranschen för att igen komma närmre slutkunden.

Som konsult har jag jobbat mycket inom media, bank och finans samt gambling, med allt från utveckling och arkitektur till release management och testning. På Norsk Tipping byggde vi system för distribution av Flax lotter, på Storebrand vad det pensionssystem och på NRK skalbara webblösningar för en av Norges största webbsajter.

Genomgående i alla uppdrag var varit viljan att effektivisera system och processer för att kunna hjälpa företag frigöra resurser till att jobba med det som är viktigt för affären. Som led i det trivs jag i arkitektroller och processförbättrande projekt, men även som team ledare och hands-on utvecklare.

På fritiden spelar jag innebandy för att hålla konditionen uppe och går promenader med min fästmö och vår hund Diesel. Senaste intresset är golf och nu försöker jag spela så mycket jag hinner.

henrik.edberg@squeed.comLinkedIn

+46 (0) 703 333 421

Arkitektur

BDD

Java

JavaScript

Kanban

Mentoring

MongoDB

Node.js

Scrum

Speaker

System tests

TDD

Team Leader

Test management

XP