Ola Berg

Jag heter Ola Berg och bor med Kajsa, Isak, och Simon i ett hus en liten bit utanför stan.
Hösten 1982 kom jag i kontakt med en ABC-80 på Karl-Johansskolan. Sedan den dagen har jag programmerat i stort sett dagligen: BASIC, assembler, Pascal, C, C++, Java, webbprogrammering, och andra tekniker.
Men det dröjde ända till 1998 innan jag började jobba med programmering professionellt. Det första projekt jag var inblandad i blev något av ett misslyckande. Inte för att det vi gjorde var dåligt, utan för att vi inte levererat det som flera av användargrupperna hade förväntat sig. Där och då förstod jag att det kluriga i systemutveckling i en verksamhet inte är de tekniska utmaningarna, utan att få folk att förstå varandra och förstå vad det är alla behöver. Det är samspelet mellan människor som är utmaningen. Jag blev intressera av metoder, och började mer och mer fokusera på den aspekten av arbetet.
Sedan 2007 har jag hållit på med agila metoder. Först Scrum som medlem av utvecklingslag, sedan som utbildare, som chef, som produktägare, som teknisk projektledare, och med kravhantering. Nu har jag i ett par års tid mest fokuserat på storskaliga införanden av agila metoder: hur man får flera team att samspela, hur man driver komplex produktutveckling med beroenden mellan team, och inte minst hur man får detta att harmoniera med förvaltningsramverk som t ex ITIL och PM3, och med olika lean-ansatser.
Så jag är mer av en organisationskonsult än IT-konsult. Det har blivit en passion att få till smidiga arbetsflöden med hjälp av tekniker från lean och agila metoder. Jag har sett hur dessa tekniker kan användas inom fler områden än systemutveckling för att göra arbetet både mer humant och mer produktivt samtidigt.
Jag har en dröm om att varenda arbetsplats ska vara trygg och spännande där folk tar hand om varandra och är superproduktiva, inte för att de är övermänniskor eller för att de sliter ut sig, utan på grund av att rutinerna och samspelet på arbetsplatsen funkar så bra.

ola.berg@squeed.comLinkedInTwitter

+46 (0)704 222 457