SAFe under lupp

SAFe under lupp
september 18, 2013 squeedconfig

I början var det ”Scrum of Scrums”-modellen som förordades. Det visade sig snabbt inte fungera – det bygger hierarkier och motverkar bra, lokala och snabba svar, dvs beslutsfattandet. SAFe tillhandahåller en modell för hur man kan organisera sin stora organisation. Dominik Maximini har delgett sin syn på huruvida ramverket är agilt eller inte. Bra läsning för den som funderar på vad agilt innebär i en större organisation. Sammanfattningsvis skriver Dominik:

SAFe believes that the world is good as it is and the existing companies, processes and structures created that world. So the status quo has to be accommodated.
Agile believes that the world is not a good place (at least for people working in software development) and should be improved. The status quo – especially the tayloristic thinking – has to be changed.

Ken Schwaber, en av personerna bakom Scrum, har stark tro på att vi alla är intelligenta människor som själva kan se problem och komma på lösningar (givet en miljö med förtroende, dvs ”transparency” vilket är förutsättningen för att kunna se på verkligheten ”inspect”). Han är inte lika mild i sin syn på SAFe, och skriver:

Keep the values, keep the principles, think for yourself. A core premise of agile is that the people doing the work are the people who can best figure out how to do it. The job of management is to do anything to help them do so, not suffocate them with SAFe.

Även ”Mr Kanban”, David Anderson, har publicerat observations about how it differs from Kanban, och skriver bland annat om införandet:

There is an underlying assumption that the [SAFe] consultant knows best and change is imposed from outside and its adoption is managed using a planned approach within a project framework.

Ett steg fram (”ett recept för agilitet i stora organisationer”) och två tillbaka (till 1800- och 1900-talet enligt Anderson).

1 Kommentar

  1. Markus Wahl 5 år sedan

    Kul kille den där Ken Schwaber; från samma artikel om de som pushar för SAFe:

    ”They are touting their processes and tools this week at Agile 2013 in Nashville. They would be at the RUP conference, but there are none. They would be at a waterfall conference, but they are no longer. So they are at our conference. Strange, but they had nowhere else to go. Try to be polite.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.