Devoxx UK

Devoxx UK
maj 16, 2017 Daniel Arenhage

Devoxx UK sparkade igång för femte gången, en konferens som blir större och större för varje år. I år med en lineup bestående av 1200+ besökare, 80+ sessions inom lika spår och 12 hands-on-labs.

Konferensen inleds med 3 sub-keynotes inom olika spår, med en skön blandning av vad vi lyckats med inom Quantum computing, hur vi ser på smart AI inom gaming och frågestund med chefsarkitekt för Java Platform Group, Mark Reinhold.

Devoxx UK bjöd på ett gäng olika spår i år

 • Programming languages
 • Big Data & Machine Learning
 • IoT
 • Mind The Geek
 • Methodology & Culture
 • Java Language
 • Server Side Java
 • Architecture
 • Modern Web
 • Security
 • Cloud, Containers & Infrastructure

Ett mycket intressant spår som jag deltog på flertalet presentationer är ”Mind The Geek”. Det är ett öppet spår som inte nödvändigtvis handlar om något tekniskt som kan hjälpa dig i ditt dagliga arbete, utan snarare ämnar till att inspirera dig till att höja blicken och utforska nya saker. För att nämna några ”Constructing a practical quantum computer”, ”Programming your body with chip implants” , ”Developing Voice Experiences with Amazon Alexa and AWS Lambda”. Ett annat trevligt inslag var Methodology & Culture som bjöd på success stories från Silicon Valley och erfarenheter om att leda tekniska team.

Vad tar jag med mig från Devoxx UK?
Jag själv tar med mig ett gäng nya intressanta idéer för små projekt från inte minst ”Mind The Geek” spåret, folk som har tagit sig tiden till att göra fräcka tekniska lösningar på problem som man inte visste att man hade. Alla helikopter vy dragningarna om olika AWS tjänster, Couchbase, Spring 5, Machine Learning, AlphaGo, Neural Networks med flera, är guld värt för att få reda på vad som finns att utforska.

För oss som är intresserade av eller jobbar med en microservice arkitektur så höll Chris Richardson en intressant dragning om en alternativ transaktionsmodell till den klassiska ACID, nämligen Sagas. I ”Using sagas to maintain data consistency in a microservice architecture” går han in på varför Sagas lämpar sig bättre för långlivade aktiviteter och distribuerade resurser än det mera klassiska koordinerade 2-phase commit förfarandet, och hur vi behöver förhålla oss till det som utvecklare. Han visar även några exempel i Java där han använder sig av ett ännu inte släppt open-source ramverk för just ”The Saga Pattern” som han hoppas släppa inom kort, så håll utkik efter detta om det verkar intressant!

En lite udda men väldigt positiv closing keynote var ”How i used to rob banks!” med FC (aka Freaky Clown). Hans egen beskrivning om sig själv summerar ganska bra om vad själva föreläsningen handlade om:

”As an ethical social engineer, FC ‘breaks into’ hundreds of banks, offices and government facilities in the UK and Europe. His work demonstrating weaknesses in physical, personnel and digital controls assists organisations to improve their security.”.

Låter ju rätt skoj att få jobba som professionell skurk på rätt sida om lagen.

Håll utkik på Devoxx Youtube kanal då alla föreläsningar så småningom kommer dyka upp där för de som är intresserade.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.