Första advent

Första advent
december 3, 2017 Love Yregård

Första advent är här och har du inte börjat pynta där hemma så är det hög tid att sätta igång. I år bestämde jag att kombinera detta med mitt teknikintresse och bygga en adventsljusstake med RGB-dioder som kan styras individuellt. Nedan kan du se mitt slutresultat, men jag har även dokumenterat hur jag byggde den om du själv vill bygga en och har två kvällar att avvara.

Du behöver

Du behöver följande komponenter för detta projektet. Jag har även länkat till de saker som jag använde men du kan med största säkerhet hitta samma eller liknande komponenter som är billigare.

Dessutom behöver du en adventsljusstake att arbeta med. Jag köpte en adventsljusstake Adam.

Dags att sätta ihop allt

På min ljusstake kunde man släppa på fyra skruvar undertill för att komma åt innandömet. Spara alla delarna, de kommer att behövas när vi sedan ska skruva ihop ljusstaken igen.

Såga med en metallsåg av sockeln på alla sju lamporna och spara glas-delen. Här vill vi sedan stoppa in våra LED-lampor. Lamporna som var inkluderade i min ljusstake sprack väligt lätt när man sågade i dessa men de andra som jag länkade till ovan höll mycket bättre. Var försiktig med glasflisor!

Skruva ut lamporna från ljusstaken och borra ett hål i varje ljushållare så vi sedan kan stoppa ner våra egna lampor.

Dags att ta fram lödkolven och löda en sladd på varje ben på våra LED-lampor. Här är det bra att ha olika färger på sladdarna så man vet vilken sladd som leder till vilket ben när man har trätt alla sladdar igenom ljusstaken. Om man känner med fingret runt dioden så kommer man känna att ena sidan är platt. I mitt fall om man räknar från den ”platta” sidan så hade jag två långa ben följt av två korta ben. Dessa ben är:

  • Data ut (närmast den platta sidan)
  • GND
  • +5V
  • Data in

Träd igenom alla sladdar genom ljushållarna. Jag kopplade en av lamporna till min Arduino direkt för att se om ljuset såg bra ut när man hade trätt på glaset från de avsågade lamporna.

Dags för en paus från byggandet och titta på hur sakerna ska kopplas ihop och hur koden laddas på din Arduino. Jag gjorde ett kopplingsschema som du ser nedan.

Om man aldrig har använt ett kopplingsdäck (eng. bread board) så ser detta kanske komplicerat ut men det är mycket lättare än man tror. Varje vertikal rad med fem hål är ihopkopplade med varandra och de två yttre horisontella raderna är ihopkopplade var för sig. Svårare än så är det inte.

Så i detta fallet så leder vår lila sladd från pin D13 till vår 470ohms-resistor och vidare till den första lampans data-in. Sedan är varje LED-lampas data-ut kopplad till nästa LED-lampas data-in. Dessutom är alla 5V-ben kopplade till 5V och GND-ben kopplade till jord. Jag vet inte hur viktigt det är med kondensatorerna eller om dessa bara behövs när man har en extern strömkälla, men det skadar inte att ha dem där. Däremot är det viktigt att den större kondensatorn (1000uF) är kopplad mot rätt håll. Ofta är minussidan tydligt markerad med ett minus och då är det detta ben som ska kopplas till jord. Om markeringen saknas så är det det kortare benet som ska kopplas till jord. De mindre kondensatorerna kan kopplas in hur man vill.

Den gröna sladden kopplas till pin A1 och till ena benet på vår knapp och ena sidan på vår 10Kohm-resistor. Andra benet på vår knapp kopplas till 5V och andra benet på vår resistor kopplas till jord.

Koden och hur man kompilerar den finns beskrivet på github.

Tillbaka till byggandet. Koppla ihop resten av sladdarna på samma sätt som du gjorde i kopplingsdäcket. Jag lödde på de små kondensatorerna direkt på LED-lampornas ben. De syns inte på bilderna men ligger alltså ganska långt upp i ljushållarna. Löd även fast sladdar i din Arduino som du kopplar lamporna till. Om du har laddat på programmet på Arduinon så kan du nu koppla in den i en mobilladdare för att se att den fungerar.

Nu är det dags att fixa vår knapp. Löd sladdar på båda benen på knappen och bestäm var du vill att den ska sitta så att du kan borra ett hål där. Jag ville ha min knapp under ljusstaken så jag borrade ett hål som var tillräckligt stort för knappen i en av plastskenorna från ljusstaken.

För knappen genom hålet och koppla knappen till de andra komponenterna. Nu kan du testa allt. Ge ström till din Arduino och tryck på knappen några gånger och se att lamporna ändrar mönster.

Nu ska ljusstaken sättas ihop igen. För in skenorna försiktigt så att inga lödningar släpper. Det kan vara ganska trångt men då får man bara trycka försiktigt med fingret medan man får allt på plats. Arduinon fick inte riktigt plats för mig men som syns nedan på bilden så kunde jag klippa bort en bit på ena plastskenan och lägga min Arduino där istället. Glöm inte att även koppla in din USB-sladd i Arduinon.

 

Sätt glaset från de avsågade lamporna över dina LED-lampor och limma fast dessa så att de inte släpper. Skruva därefter på bottenplattorna på ljusstaken igen. Koppla in ljusstaken i väggen, luta dig tillbaka och låt dig förföras av din nya ljusstake som lyser i regnbågens alla färger.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.