Att jobba som lärare & konsult - Lena berättar

Squeeds Blogg | 2023-04-28 | Lena Stridsberg, editor: Julia Hellberg
Utforska en annan sida av programmeringsvärlden med vår utvecklare, Lena Stridsberg, som har haft en annorlunda roll som konsult - lärare på Teknikhögskolan! Följ med nedan när hon delar sina erfarenheter om att undervisa och upptäck hur det är att ta en lärarroll inom IT-branschen.
Kopia av Intervju Lena.png

Hur länge har du jobbat på Squeed?

Jag har varit på Squeed i 7 år och jag startade min karriär här som praktikant. Det har varit och är en fröjd att få vara på ett ställe med så mycket talang, känsla av tillhörighet och att få ha roligt på sin arbetsplats samtidigt!

Hur kommer det sig att du blev lärare på Teknikhögskolan?

Allt började med att jag gick en utbildning på Teknikhögkskolan som var hur bra som helst. Efter examen ville jag ge något tillbaka och jag gjorde det genom att sitta med i ledningsgruppen, där fick jag bland annat ta fram nya kursplaner och träffa de studerande. När en utbildare hoppade av så fick jag frågan om jag ville hålla i en backendkurs - det nappade jag på direkt!

Hur såg vägen dit ut?

När jag presenterade detta för Tomas, min konsultchef, var han väldigt positiv och peppande men framförallt realistisk. Han lindade inte in någonting vilket jag uppskattade och var därför helt införstådd i att det skulle innebära mycket jobb. Squeed var otroligt stöttande och vår interna Java-grupp hjälpte till med input så fort jag behövde hjälp med att sätta upp kursen. Det kändes otroligt tryggt!

Vad hände sen?

Under en period gick jag ner i tid på mitt dåvarande uppdrag och körde första kursen på Teknikhögskolan i mars 2021. Nästa år blev jag erbjuden både att köra den kursen och en till. Det har varit superkul att ta fram de här kurserna och även om jag var nervös i början så känner jag mig väldigt stolt över att ha både en grundläggande Java-kurs och en avancerad Java-kurs i min portfolio nu.

Vad har varit det roligaste?

Det har varit att få ge tillbaka lite till skolväsendet eftersom det bokstavligt talat förändrade mitt liv när jag blev utvecklare. Det ger mig ro i själen att inte bara ta utan att få chansen att ge tillbaka. Alla möten med de studerande och all fin respons gör allt hårt arbete värt det! Jag visste inte heller att jag klarade av att bygga en hel kurs baserat på mina kunskaper förrän jag gjorde det, så det är också roligt!

Skulle du rekommendera fler att prova på rollen som lärare?

JA, utan tvekan! Om du tycker om att dela med dig av kunskap och är villig att lägga ner en hel del tid på det; de studerande förtjänar någon som bryr sig. Förhoppningsvis har ni ett lika stöttande bolag som jag, som möjliggör sånt här. Sen vill jag peppa bolag där ute rent generellt att dra sitt strå till stacken för att hjälpa våra framtida kollegor!