Tema: Kompetensutveckling!

Squeeds Blogg | 2022-05-12 | Nikolai Kanaev, Editor: Julia Hellberg
Hos oss på Squeed tror vi på att man ska syssla med saker som man känner en passion för och att man får rätt verktyg för att fortsätta utvecklas. Att få möjlighet till att kompetensutvecklas på arbetstid är en självklarhet hos oss. Sen hur det ser ut och vad man väljer att kompetensutvecklas inom kan variera från Squeeder till Squeeder. Vi har valt att ta ett snack med Nikolai Kanaev, som har hängt med oss på Squeed i snart sju år för att höra mer kring hans syn på kompetensutveckling!
Kopia av Lär Känna en (10).pdf (1).jpg

"När jag började på Squeed hade jag en inställning - som jag även har idag - att alltid jobba med personer som är smartare än mig själv. Det har varit mitt sätt att utvecklas på sen dag ett. Att vara omringad av bra, smarta personer som har erfarenhet och som också väljer att dela med sig av den!"


Hur länge har du jobbat på Squeed?

Jag har varit på Squeed ett tag nu. Jag var en av de första som började i Stockholm, så är nog inne på sjätte/sjunde året nu!

Vad är jobbar du med idag?

Jag kommer från en utvecklar-bakgrund inom Microsoft/.NET. På senare tid har jag haft arkitekt-roller och det hade varit väldigt kul att bredda mig ännu mer mot coachning framöver. Hur tänker du angående kompetensutveckling?

"Man kan åka på konferenser, ställa upp som talare, labba ihop, köra hackatons eller helt enkelt dela med sig av sin erfarenhet. Alla dess former är väldigt bra och funkar olika för olika personer."

Som utvecklare är det viktigt att fortsätta utveckla sina kunskaper. Det kommer nya innovationer, nya språk och tekniker där man måste se till att man hänger med. Sen måste det finnas intresse för kompetensutveckling. Att man vill utveckla sig själv och att det finns engagemang, passion och en kultur där människor smittar av sig med den kunskapen de besitter. 

Hur har din kompetensutveckling sett ut på Squeed?

Jag var ganska färsk när jag kom till Squeed, hade inte ens varit på en konferens tidigare. Fredrik Normén blev någon form av en mentor för mig här på Squeed, han tog mig under hans vingar och på något bananskal hamnade jag som talare på en stor utvecklarkonferens (Swetugg). Jag hade aldrig gjort det tidigare och det kändes läskigt men roligt.


"Det är mycket frihet under ansvar här. Vill jag åka någonstans där jag känner att jag kommer lära mig något från så är det bara att göra det."

Och där började min resa som konsult och talare, jag började intressera mig för att utveckla min kompetens och sprida den. Sen dess har jag kört talks både internt och externt under min tid här på Squeed. Vad vill du testa på mer framöver? 

Det är en svår fråga... Jag vill utveckla mitt ledarskap bland annat och där får jag mycket stöd från min konsultchef. Han är fantastisk. Nu har vi ett möte inbokat en gång i månaden där vi bara snackar ledarskap och jag får bredda min kompetens inom det. 

"Sen fick jag möjligheten till att gå en kurs inom ledarskap för fyra år sedan när jag skulle bli arkitekt. Då fick jag gå en UGL-kurs på en vecka och den var riktigt bra. Den kan jag verkligen rekommendera till alla!"

Men nu framåt är det inget speciellt inplanerat mer. Det beror på vad mitt framtida uppdrag blir, då kan det vara bra med en kurs till att komplettera med!

 

Nikos tips till dig som vill satsa på din kompetensutveckling:

  • Omringa dig av personer som du lär dig av och som inspirerar dig 
  • Se kompetensutveckling som en investering