Bejaka dina styrkor

Squeeds Julkalender | 2019-12-19 | Jakob Lithner
Hur utvecklar man sig själv på bästa sätt? Vad ska man satsa på att lära sig? Det finns ju så mycket, så man kan lätt bli litet ofokuserad. Svaret kan vara enklare än du tror. Det kan till och med vara befriande!
plant.jpg

Svagheter

När jag tittar på alla andra runt omkring mig så blir jag ofta påmind av hur litet jag kan.
- Oj, den personen är ju så duktig på det där. Varför kan inte jag det?
- Usch, vad kass jag är på det där området.
- Så pinsamt att jag inte är starkare på det där området som alla andra nu för tiden verkar kunna så bra.
Känner du igen känslan? Ofta pratar man om att man måste hitta sina svaga sidor, så att man kan åtgärda och förbättra dem. Jag tror det är helt fel fokus. 

Tvärtom

Jag blev glad när jag hittade någon som tänkte tvärtom. Det finns ju många olika personlighetstester och färdighetstester. Jag har gjort flera av dem och haft en viss nytta av dem. Men de flesta av dem har jag glatt glömt vid det här laget. För några år sedan hörde jag en person som nämnde en annan typ av test som fångade mitt intresse. Det heter "Clifton Strength Finder". Det bygger på att man i första hand ska försöka hitta och fokusera på sina styrkor. 

Styrkor

Enkel forskning visar att det ger mycket bättre utväxling att fokusera styrkor än svagheter. Tänk dig att du har några svaga områden där du kanske ligger på en ”nivå” av 3-5 %. Jobbar du riktigt hårt på dem så kanske du kan öka dem till det dubbla. Det är ju fantastiskt! MEN det innebär ändå bara att du hamnar på en nivå av kanske 6-10% ...

Om du istället hittar dina verkliga styrkor och utvecklar dem, så kan du i många fall öka dem från 60-70% till 80-90-100%! Det är mycket lättare. Det är klart roligare. Sidoeeffekten brukar dessutom bli att man förbättrar en hel del av sina svaga sidor också. Energin man får av styrkorna ger frimodighet. Det drar med sig en del av svagheterna av bara farten.

Hoppa

Utmaning

Vilka är dina starka sidor?
Vad ger dig energi att göra?
Hur kan du ta de sidorna ett steg längre?

Testet

Testet jag nämnde bytte nyligen namn, men idén är fortfarande den samma. Först köper man en kort lättläst bok som förklarar idén. Med boken finns en kod som ger tillgång till ett online test. När man gjort testet så får man ganska mycket fylliga beskrivningar av sina styrkor. Självklart ska man ta allt med en nypa salt. De kan naturligtvis inte allt om dig bara efter 30 min test. Men för mig var det förvånansvärt många saker som stämde. Komplettera det sedan med din egen kunskap om dig själv. Det är ju trots allt du som känner dig själv bäst. Fundera vidare kring dina styrkor. Finns det saker som du är rätt bra på? Vad brukar du få beröm för? Vad kan du bejaka och utveckla ett steg till? Även om du inte köper boken och gör just det här testet, så tror jag det är en kreativ och bra process att gå igenom!

Klicka här för att läsa mer om testet

Klicka här för att beställa boken

 

Lycka till!