Javaforum - en tillbakablick

Squeeds Julkalender | 2019-12-09 | Tomas Trolltoft
Javaforum kan vara Sveriges äldsta aktiva meetup. Från starten till nuläget har kulturen kring meetup förändrats och vinnaren är du som vill lära dig mer om utveckling.
javaforum540_140.png

1998 var jag på min första meetup. SUN och Oracle hade en träff de kallade Javaforum där de berättade om allt nytt och coolt som hände inom Java. Det var i Oracles lokaler vid Mölndalsvägen i Göteborg. Pizza och öl serverades och vi var mestadels unga teknikhungriga killar som var där. Ett år senare var jag själv talare på samma forum med ämnet Java/Corba och hur man byggde dåtidens mikrotjänster.


Mötena skedde ganska oregelbundet och under de tuffa tiderna efter sekelskiftet var det ingen aktivitet alls. Sedan gjordes ett nytt försök 2004/2005 med 1 eller 2 möten. 2006 bestämde jag och kollegan Rikard för att det här kan vi göra bättre. Vi tog kontakt med SUN och de var villiga att släppa det till oss lokalt. I samma stund fick även Stockholm och Malmö personer utanför SUN att ta över. Ett större initiativ gjordes tillsammans av oss som tog över och vi bildade en förening tillsammans och all verksamhet samordnades under javaforum.se. Minst varje kvartal var det en meetup per ort och vi försökte samordna talare. Det blev snabbt populärt och framförallt i Stockholm blev det ofta fullbokat på ett par minuter.
När sedan SUN såldes till Oracle så byttes kontor och vips var siten nere, servern stod nämligen på SUNs kontor i Stockholm. Vi startade då jforum.se med samma innehåll och vi fortsatte verksamheten på samma sätt. I Göteborg kör vi fortfarande varje kvartal, en obruten serie sedan 2006. jforum.se används dock inte mera utan sedan några år använder vi meetup.com för forumen. Sedan 2006 har Javaforum haft över 65 träffar i Göteborg.

För många utvecklare har Javaforum fungerat som en träningsscen och spångbräda för att prata på större konferenser. Några som tog sina första trevande steg på Javaforum har senare blivit välkända talare, 2 av dem har senare utnämnts till Java Rockstar.
Blandningen av lokala förmågor, internationella kändisar och professorer har skapat en härlig mix och dynamik. Även ämnena har spänt från detaljer om byte code i JVM:en till mjuka faktorer som teamdynamik.
När personer som Arun Gupta, Viktor Klang och Adam Bien varit på agendan har det varit fullsatt med 220 deltagare. När vi haft "night hacks" har det varit mindre sal och runt 30-tal utvecklare.

När vi startade var vi i princip ensamma om att bedriva teknikseminarium gratis på kvällstid. I dag finns en meetup för nästan varje ämne. Det har blivit som ett smörgåsbord där varje utvecklare kan gå på precis det som passar hen. Som helhet har communityn utvecklats väldigt positivt där fler vill dela med sig och inspirera andra. Förutom de fysiska träffarna finns även flera virtuella meetups, tex Virtual JUG. Även materialet finns ofta lätt tillgängligt även om du inte kan medverka själv, vi lägger tex ut alla tal numera på vår Youtubekanal https://www.youtube.com/channel/UCIeABlOTR4YJ0JOuKh1Ae0A

En sak som jag personligen saknar, och som vi haft svårt att få till, är att få mera utbyte mellan riktiga utvecklingsprojekt som deltagarna själva jobbar med till vardags. Att använda tillfället att be om hjälp eller visa andra hur man kan göra. Visst har det hänt någon gång, men vi kan bli betydligt bättre på att få igång detta.

2020 förändrar vi lite på träffarna. Vi kommer inte längre vara på Folketshus utan i Squeeds lokaler på Packhusplatsen 2. Det kommer bli lite mindre formellt och förhoppningsvis inbjuder det till mer kontakter mellan besökarna. Välkommen på nästa träff i februari 2020!

Förutom Javaforum driver vi på Squeed även nforum, Frontendforum, Agila Testare, Agila Ledare, Agila Ledarskapsdagen samt Devforum Stockholm.

Länkar:
Javaforum Göteborg
Javaforum Stockholm
Javaforum Malmö
Javaforum Umeå
VirtualJUG