Låt användarna komma närmare med Augmented Reality i Safari

Squeeds Julkalender | 2019-12-08 | Johan Sandström
Augmented reality, eller “förstärkt verklighet” på svenska, är egentligen ingen ny teknik. 1992 uppfann det amerikanska flygvapnet “Virtual Fixtures” som anses som en av dom första plattformarna med augmented reality. Sedan dess så har augmented reality använts i allt från spel och underhållning till att hjälpa kirurger med operationer.
augmented_reality_header

Om du någon gång har använt ett ansiktsfilter i Instagram eller Snapchat så har du kommit i kontakt med augmented reality (AR). Kort sammanfattat så är AR att man tar en bild av verkligheten och förstärker den med virtuella objekt eller information. Ett annat exempel är Ikeas app Place där användaren kan placera ut möbler och se hur dom skulle se ut i ens eget vardagsrum.

Augmented Reality för webben

Från och med iOS 12 så går det att visa AR-content direkt i Safari utan att behöva ladda ner en app. Med detta så kan man ha funktionalitet liknande Ikeas app Place direkt i webbläsaren. 

För att kunna visa något i AR så behöver 3D-modellerna vara i filformatet USDZ. USDZ är ett filformat som är baserat på filformatet USD (universal scene descriptor) som Pixar har tagit fram för att kunna överföra filer mellan deras olika programvaror. En USD-fil (och USDZ) innehåller allt som behövs för att kunna rita ut en modell. T.ex. texturer, ljussättning, animationer, med mera. Om ni har 3D-modeller i andra filformat så kan man konvertera dom till USDZ med hjälp av ett verktyg som Apple har tagit fram.

Att visa USDZ-filen i AR är väldigt enkelt.

    <a rel="ar" href="toy_biplane.usdz">
        <img src="toy_biplane_preview.png">
    </a>

Img-taggen som är nästlad inne i länken är ett bra sätt att ge användaren en förhandstitt på föremålet som dom ska öppna. I bilden nedan så kan ni se att Safari lägger till en liten ikon överst till höger av bilden för att göra det tydligt för användaren att det går att visa objektet i AR.

Vad jag har gått igenom här är bara början med vad man kan göra med AR i Safari. I och med releasen av iOS 13 i år så släppte Apple Reality Composer. I Reality Composer kan man göra mer interaktiva scener än bara en statisk modell. Man kan konfigurera att något ska hända när man till exempel trycker på objektet eller när man kommer inom ett visst avstånd. Det går också att koppla så att de virtuella objekten placeras ut nära verkliga objekt som man har specificerat i förväg. Till exempel som att placera ett par virtuella glasögon på ett ansikte eller en virtuell informationstext när kunden riktar kameran mot en tavla på ett museum. Möjligheterna är oändliga när man testar och ser vad man kan göra och AR kommer bara att bli större i framtiden allteftersom det blir enklare att jobba med AR.

Om du har en iPhone och vill testa hur några e-shoppar har använt AR så kan du klicka dig vidare till någon av dessa:
purecycles.com/products/urban-commuter-bike
shophorne.com/products/signal-desk-lamp-si333
cruaoutdoors.com/products/crua-hybrid-tent-hammock-only

Du kan ladda ner exempelfiler att leka med här:
developer.apple.com/augmented-reality/quick-look/