"Pappa, varför jobbar du inte med roliga grejer som de andra på Squeed?"

Squeeds Julkalender | 2019-12-16 | Olof Norstedt
Häromveckan frågade ett av mina barn mig varför inte jag bygger coola grejer som de andra på Squeed. Frågan kom rätt oväntat och innan jag hann börja formulera ett svar fortsatte bombardemanget. "Du sitter ju mest och skickar mail och pratar i telefon. Ja ibland träffar du kanske nån ny som kanske ska börjar på Squeed. Men de andra får ju programmera och bygga riktiga saker". Den här händelsen fick mig att fundera på vad det egentligen är jag gillar med mitt jobb som ansvarig för Squeeds verksamhet i Stockholm.

Uppenbarligen hade jag lyckats väl med att förklara att man kan jobba med väldigt roliga saker på Squeed. Till exempel bygga superskalbara serverlösningar för hundratusentals samtidiga gamers hos spelutvecklingsbolag, betalningslösningarna som "alla" man känner använder, AI-lösningar för att förutspå försäljningsvolymer i detaljhandeln, logistikhantering, streamingappar för mediebolag och mjukvaran för uppkopplade fordon. 

Däremot hade jag inte varit framgångsrik med att förklara för min son vad som är roligt med mitt jobb som ansvarig för Squeeds stockholmskontor. När jag satte mig ner och funderade kom jag fram till att själva företagsbyggandet är en av höjdpunkterna. Att skapa ett bolag som jag själv vill jobba på, med härliga kollegor och en schysst företagskultur. När vi startade var jag helt ensam i Stockholm och nu har jag 25 kollegor här. Varje individ som tillkommer bidrar till att utveckla bolaget. Det här betyder att själva rekryteringstillfället, när vi skriver anställningsavtalet med en ny Squeeder, är ett läge när jag njuter som mest av mitt jobb.

En annan del av företagsbyggande är att få resten av världen att veta om att vi finns. I starten fick jag alltid höra "Squeed, er har jag inte hört talas om", nu är oftare och oftare svaret "Jaha, Squeed, er känner jag till". Det njuter jag av! Att ha kunder som säger "Vi har bestämt oss för att jobba lite närmare ett IT-konsultbolag och det är Squeed". 

En annan av höjdpunkterna är att lyckas förstå vilken typ av hjälp en kund behöver och matcha ihop det med rätt konsult på Squeed så att både kundens verksamhet växer och konsulten samtidigt utvecklas.

Mitt jobb är väldigt varierat och det passar mig utmärkt. Från tuffa affärsförhandlingar till att köpa kaffe till kontoret. Från administration till långsiktiga strategier. Från coachning till brandsläckning. Det är inte helt ovanligt att jag när dagen är slut har ägnat mig åt helt andra saker än vad jag hade planerat när jag kom till jobbet på morgonen.

Ett stort mått av ansvar kombinerat med ett lika stort mått av befogenheter ingår också i mitt jobb.  Det är två väldigt viktiga komponenter för att jag ska trivas!

Det här de viktigast anledningarna till att jag stormtrivs med mitt jobb. Samtidigt måste jag erkänna att jag, som gammal systemutvecklare, ibland känner ett litet sting av avundsjuka mot mina kollegor som får vara med mer handgripligt i utvecklingen av så roliga system.