SqueedBrew Tech 2019

Squeeds Julkalender | 2019-12-06 | Rikard Thulin
En stolt tradition vi har på Squeed är vår egen utvecklarkonferens, SqueedBrew Tech. I år går den av stapel den 6:e december med ett imponerande schema av ämnen och laborationer att delta på.

Kompetensutveckling är en viktig del av vår kultur på Squeed. I vårt "manifest", vår kulturguide, står det:

Ett verktyg i vår verktygslåda för kompetensutveckling är SqueedBrew Tech, vår årliga konferens där vi delar med oss och kompetensutvecklar varandra. Av Squeeders för Squeeder :-)

I år är lineupen makalös. Vi har inte mindre än fyra samtidiga spår med totalt 31 sessioner och laborationer. Resonemanget bakom är faktiskt rätt enkelt, för... 

 

En av dom saker jag är mest stolt över med SqueedBrew Tech är den otroliga passion som finns bland alla Squeeders, både talare och deltagare. Ett bra mått på denna passion är att hela 51 förslag till presentationer skickades in av 42 personer. Det är runt hälften av alla Squeeders som vill lägga energi och tid på att dela med sig av sin kompetens till sina kollegor. 

 

Ett axplock ur årets agenda (hela agendan hittar du här):

Sociocracy 3.0 och Squeed (keynote)

Vi inspireras av Sociocracy för att öka medarbetarinflytande på Squeed. Vi var några som gick en kurs, så vi vill dela vad vi lärt oss och introducera fler till hur olika mönster ser ut och hur en decentraliserad organisation agerar tillsammans.

Allocation free C# code

I min presentation kommer jag gå igenom en del nya features i C# som låter oss öka prestanda genom att reducera minnesallokering i kod. Förklara skillnaden mellan värdeobjekt och referensobjekt samt när man ska använda det ena mot det andra. Visa konkreta exempel, benchmark och tips på hur ni kan applicera det på er kodbas. Mitt mål är att svara på frågan: Kan man äta kakan och samtidigt ha den kvar?

Improvement Kata

Här får du, på ett lustfyllt sätt, upplevelser och insikter i hur vi jobbar strukturerat med att driva förbättringar. Under workshopen får du som deltagare själv vara med och experimentera och när du kommer härifrån har du fått med dig hur man rent praktiskt går till väga. Detta måste du uppleva!

Att bryta mönster - från monolit till microservices på H&M

Microservicearkitektur har varit ett hett ämne i många år, men hur bryter man gamla mönster i en stor organisation och migrerar ett monolitiskt system till små tjänster i molnet?
Jag kommer berätta en war story om ett stort migreringsprojekt på H&M och vilka utmaningar vi stött på längst vägen. Med fokus på den resa vi haft från hur den initiala designen såg ut och hur vi anpassade oss och ändrade på den längst vägen baserat på våra lärdomar.
Som åhörare hoppas jag att man får en idé om hur man rent praktiskt börjar slica en monolit och genomför ett migreringsprojekt i en typisk on-prem enterprisemiljö.

Utforska Augmented Reality med ARKit och RealityKit

Augmented reality (AR) är egentligen ingen ny teknik men med dagens smartphones så har alla en enhet i fickan som är kapabel att visa AR-innehåll. I denna labb så kommer vi att utforska området genom att koda en enkel app till iOS. Du behöver inte ha några förkunskaper av iOS eller Swift för att vara med.

Be the best you

Vi pratar ibland om att vi ska bli de bästa konsulterna, utvecklarna, testarna eller coacherna. Men jag skulle säga att det är ett alldeles för litet mål. Jag tror att vi istället borde sikta på att bli de bästa versionerna av oss själva! Jag tror det finns en inre version av varje person med enorm potential. Det går att hitta den.
Detta föredrag handlar inte om någon specifik teknik utan snarare om livskunskap. Jag tror att en äkta personlighetsutveckling är grunden till att växa på alla de andra områdena också.
De viktigaste lärdomarna tror jag inte man får genom böcker eller kurser utan genom erfarenheter. Det gäller bara att hitta dem. Förvånansvärt ofta är det de jobbiga erfarenheter som ger de bästa insikterna. Mycket av det är dessutom enklare än vad man först trodde. Jag tänkte beskriva några av de viktigaste lärdomarna från mitt eget liv och hur jag hittade dem genom olika livssituationer. Man kan se det som råd som jag själv hade behövt höra för länge sedan.

Hur och när man ska ladda ett batteri

“Trade-off between environment and economic benefits of anticipatory operated electrical battery capacities in renewable grids”, eller “Hur och när man ska ladda ett batteri”
I mitt första paper implementerade jag en algoritm för brute-force av 3^8784 möjliga kombinationer, med syfte att hitta den optimala användningen av ett virtuellt batteri. I mitt blixttal kommer jag att prata om utvecklingsprocessen, skillnaden jag upplevt mellan industri och forskning, samt det slutliga resultatet.

 

Referenser: