Vad är Agila Testare?

Squeeds Julkalender | 2019-12-05 | Sofia Jacobsson
Som testare i en agil kontext finns det många anledningar att känna sig förvirrad, då det är svårt att veta exakt vad man har för roll. På Squeed har vi startat en meetup-grupp där det finns utrymme att diskutera och att dela med sig av hur det är att jobba som agil testare idag. Vad är syftet med denna meetup-grupp och vad har vi gjort under 2019?
Julkalender20191203_154420.jpg

På Squeed vill vi dela med oss av vår kunskap till alla, det spelar ingen roll om det är till kunder, leverantörer eller konkurrenter. Vi tror på att alla tjänar på öppenhet, om man delar erfarenheter med ödmjukhet och nyfikenhet så blir alla vinnare. Meetup är en bra och etablerad plattform för detta. 

Squeed driver flera egna Meetup-grupper och stödjer även andra. En av de som Squeed driver är Agila Testare, denna grupp håller på att växa sig allt större. 

Meetup-gruppen Agila Testare riktar sig till alla som arbetar med testning i en agil kontext. Ämnen kan innefatta allt från coachning, processer, testautomatisering, verktyg, DevOps, lasttester, etc. Allt ur ett test- och kvalitetsperspektiv. Syftet med gruppen är att få nya idéer, nätverka, utbyta erfarenheter och inspireras.

Vi har hittills testat två olika koncept:

  • Blixttal med Open Space diskussioner, detta är det koncept som vi oftast använt. Blixttalen har berört många olika ämnen, så som “Är BDD lösningen på framtidens testning” och “Utforskande tester allt viktigare inom agil testning”. Vi brukar avsluta kvällen med ett besök på Ölrepubliken där många roliga diskussioner fortsätter.
  • Längre frukostseminarium, detta koncept har vi bara testat en gång och det var förra Agila Testare meetup-mötet. Vi presenterade lärdomar som vi tagit med oss från Agile Testing days 2019 konferensen i Potsdam. 

Vi har sett att de olika koncepten lockar olika deltagare och vi planerar att fortsätta med båda när vi planerar in kommande Meetups 2020. Målet är att försöka ha tre till fyra stycken tillfällen per termin. 

Under 2019 har vi hållit i 7 Agila Testar Meetups med varierande ämnen. Det har varit många bra ämnen. Ett av de ämnena som var väldigt uppskattat var “Vad är min roll som testare i det agila teamet?”. Blixt-talet handlade om testarens roll förr och hur den är idag i det agila sammanhanget. Samt så beskrevs olika intressanta beteendemönster hos en testare, såsom Traditionalisten, Coachen, Föräldern, Helikoptern och Djupdykaren. Det blev väldigt många bra diskussioner i Open Space efter detta blixttal och det var många som kände igen sig i de olika rollerna. Efteråt har dessa roller använts i olika sammanhang i olika team. 

 

 

Nästa tillfälle att ses på Agila Testare meetup är den 10 december med start kl 17:30. Magnus Larsson från Squeed kommer hålla i ett blixttal om "Egenskapsbaserad testning - Bli av med buggar du inte visste att du hade". Detta följs av en Open Space diskussion och vill man fortsätta diskutera efter detta går vi vidare till grannen Ölrepubliken.

Anmälan görs på https://www.meetup.com/Agila-Testare/

Materialet från våra meetup-möten hittar ni på följande sida, https://www.squeed.com/vilka-vi-aer/vi-delar-med-oss/ 

Agila Testare önskar alla en riktigt God-Jul och ett Gott Nytt År!