Vad jobbade jag med nu igen?

Squeeds Julkalender | 2019-12-02 | Lena Stridsberg
Klockan närmar sig lunch. Jag googlar snabbt fram dagens meny. Tänker att jag bör vänta med det och fokusera på jobbet istället. Läser igenom några jobbmail och påbörjar ett svar på ett av dem. Någon knackar mig på axeln så jag tar av mig hörlurarna. Fastnar i ett samtal en stund. Tar på mig lurarna igen och fortsätter på mailet. Magen kurrar till och jag inser att jag aldrig läste någon meny. Mobilen blinkar. Notiser. En like på Instagram och en notis från Aftonbladet om blixthalka. Klockan slår lunch men skrev jag klart mailet?
tomatoes-4238247_1280.jpg

Pomodoro - det italienska ordet för tomat.

Bakgrund

Jag är något av en jonglör. Det är en dold talang kan vi säga, ju fler saker jag har i luften desto bättre tror jag mig vara.
Ibland flyger det jag jonglerar med totalt ur sikte men så länge det är kvar i luften så är det en bra sak eller? 
Nu snackar jag dock inte om risbollar eller käglor, ingenting som bokstavligt talat brinner eller lever.
Nej nej, ring en cirkus genast för jag jonglerar med uppgifter!

I början av min karriär som utvecklare började jag märka av ett mönster; jag jobbade (och gör i viss mån fortfarande) med så många olika uppgifter samtidigt att jag bar runt på känslan av att inte få någonting gjort. Det här är inte ens arbetsrelaterat egentligen för jag är precis likadan utanför jobbet, uppgifter påbörjas på löpande band men det tar otroligt lång tid innan någonting avslutas. Det här är säkert inte helt ovanligt heller, kanske känner någon av er igen sig i den här känslan också?
Som tur är så finns ett trick för oss som hopplöst fortsätter kasta upp uppgift efter uppgift i luften. 
Det finns nämligen en teknik som kan underlätta när det handlar om koncentration och som ger oss möjligheten att fokusera på en uppgift åt gången; Pomodorotekniken.
Att bolla med flera uppgifter samtidigt är en del av mig själv som jag helst jobbar bort, en känsla jag gärna blir av med, så därför har jag försökt arbeta i enlighet med den här tekniken ett tag.

Pomodorotekniken explained

Den här tekniken uppkom på 90-talet av en man vid namn Francesco Cirillo som utvecklade den för att kunna ha koll på sitt arbete under tiden han studerade. Tanken är att vi med hjälp av att fokusera i intervaller ökar vår produktivitet. Något som alltså bör hjälpa oss som har svårt att fokusera på en sak åt gången - en stor anledning till att jag nappade på den här idén direkt jag fick höra talas om den. Det här är en otroligt simpel teknik som alla med lätthet kan prova på, det enda du behöver är egentligen någonting att kunna ta tiden med. Så här ser grunden ut:

 1. Välj en uppgift som du vill arbeta med 
 2. Sätt en timer på 25 minuter
 3. När klockan ringer - ta en paus på fem minuter
 4. Upprepa steg 1-3 ytterligare tre gånger
 5. Ta en längre paus på cirka 15-20 minuter

Det handlar alltså om att tillåta sig själv att fokusera på en uppgift i 25 minuter för att sedan aktivt välja att inte fokusera på den uppgiften i minst 5 minuter.
För att de 25 minuterna ska bli så effektiva som möjligt så bör de vara helt oavbrutna - helt utan störningsmoment - men eftersom det här inte går att styra över så har jag fått anpassa mitt arbete med Pomodorotekniken. 
Det här strider mot alla mina impulser som driver mig mot att sätta igång med alla mina uppgifter samtidigt.

Det är när vi vill vinna tid som vi förlorar den mest
- John Steinbeck (Enligt internet.....)

Min erfarenhet

Jag upplevde det här som extremt stressigt och svårt till en början. Min blick sökte sig mot klockan konstant. Har det inte gått 25 minuter snart?! Jag tyckte dessutom att det var svårt att "hålla ut" hela perioden eftersom det varit ett väldigt annorlunda sätt att arbeta för mig.
Nu i efterhand så har jag anpassat Pomodorotekniken så att den går att applicera på mitt sätt att jobba, som ett exempel kunde jag inte jobba fokuserat och ostört i 25 minuter nästan en enda gång så jag kortade ner den. Jag gör inte heller fyra "pomodoros" innan jag tar en längre paus utan jag gör så många eller få som hinns med. 
Resultatet av att kunna fokusera på en sak åt gången har gjort att jag vet exakt hur mycket eller lite tid jag har ägnat åt de olika uppgifterna, något som i sin tur leder till att jag kan gå hem med en känsla av att arbetsdagen har varit produktiv.
En annan bonus är att de små pauserna mellan varje pomodoro är en liten belöning till mig själv - och vem uppskattar inte belöningar?

Små tips

 • Använd inte mobiltelefonen som timer
  Eftersom mobilen är ett störningsmoment i sig så lämpar det sig inte riktigt att använda den som timer (för mig åtminstone). Hitta något annat kanske? 
 • Berätta för dina kollegor att du behöver få jobba ostört en stund
  Jag har pratat med mina kollegor om att jag behöver jobba fokuserat när jag sitter med mina hörlurar på. För mig blev det ett sätt att stänga av alla yttre faktorer i så stor mån som möjligt - hitta ett sätt som känns bra för dig!
 • Anpassa tiden
  För mig fungerade inte 25 minuter. Det fanns som sagt inte en chans för mig jobba ostört under så lång tid så jag kortade ner tiden till 15 minuter och det fungerar mycket bättre. Prova dig fram!
 • Plocka russinen ur kakan
  Det är inte nödvändigt att följa den här tekniken till punkt och pricka tycker jag, jag har tillåtit mig själv att möblera om lite för att kunna använda det här i min arbetsdag. Jag gör några 15-minuters-pomodoros på både för- & eftermiddagen och det räcker för att jag ska kunna känna att jag har kunnat fokusera. Vilka blir dina russin?
 • Stäng av notiser
  Lägg mobilen uppochner, stäng av notiserna på onödiga appar och din mail. Aftonbladet och Instagram kan vänta.

Som en avslutning uppmanar jag alla som känner igen sig i problematiken av vara en hopplös jonglör att prova åtminstone en eller två 25-minutersperioder (eller kortare). Min upplevelse har enbart varit positiv och det är väldigt skönt att veta exakt hur lång tid jag har varit produktiv på dagarna. 
Lycka till!