Året då Squeed fyller 10 år - Vi skulle fira tillsammans...

Squeeds Julkalender | 2020-12-24 | Ola Klasson, Olof Norstedt, Gunn Severinsen
Vi inledde året med hög svansföring som vi brukar göra. En januarihelg i Trysil med hela gänget, där ett magvirus får fäste och som gjorde hemresan i bussen minnesvärd. Vi förstod inte då att detta bara var en försmak på årets virus-utmaning - Corona väntade runt hörnet. Pandemin lärde oss att gemenskap, anpassning och förändringsvilja är det som skapar framgång. Läs mer här nedan om hur vår vardag har varit på Squeeds kontor i Sverige och Norge. Vi presenterar även vinnaren i vår korsordstävling.
Squeed-171208-2571.jpg

Vi börjar med att presentera vinnaren i korsordstävlingen som fanns under lucka 16 i julkalender. Stort Grattis Jimmy Svensson. Jimmy vinner brädspelet Codenames.

Squeed Göteborg

Året 2020 inledde starkt, efter att under senare delen av 2019 ofta diskuterat med våra kontakter hur konjunkturen utvecklade sig, var vi nu ganska säkra på att det var en stabilisering på gång. Vi organiserade oss enligt ett Sociokrati 3.0 mönster i tre affärsområden. Där två områden Agile och Studio hade två nyanställda som ansvariga, Lars och John. Vi såg stora möjligheter att utveckla vår inhouse affär (Squeed Studio) med både team as a service och helhetsåtagande.

Så kom sportlovsperioden, vi började förstå vartåt det barkade och vidtog snabbt åtgärder. Våren inledde med kunder som drog ned och priser som pressades. Det visade sig att många års satsning på kvalitetsleveranser gav resultat, våra konsulter blev kvar på uppdragen i hög utsträckning. En skicklig affärsorganisation och ett starkt varumärke bäddade för nya affärer när de behövdes som mest.

Squeeds konsulter har fått vänja sig vid distansarbete på gott och ont. Mogna team klarar den omställningen mycket bra, medan onboarding av nya medlemmar är mer utmanande. Framför allt så är Squeeds interna liv påverkat. Förutom två aktiviteter som kunde genomföras på plats under sommaren, så har allt annat fått ske online. Under andra halvåret så har våra meetups kunnat samlas igen, som streamade event. Kompetensutbytet mellan kontoren har underlättats genom att allt sker online, men avsaknaden av det fysiska mötet är påtagligt. Vår kultur bygger mycket på att vi gemensamt bygger kompetens och gör varandra bra, men samtliga medarbetare har tagit den här omställningen bra och inser att efter en tids övervintring så blir det ett nytt normalt igen. Kanske något annorlunda än förut, men på ett bra sätt.

Vår streamade julfest, som anordnades av squeeders för squeeders, var ett underbart statement - att vi gör det bästa av situationen. En härlig kväll som påminner oss om vad kärnan i Squeed handlar om - människorna!

Året närmar sig ett slut. Göteborg har gjort ett väldigt bra resultat och vi rekryterar för en framtid som vi tror starkt på. 

Vi kunde samlas utomhus en kväll i augusti för att skåla för Squeed 10 år - det var ett stort ögonblick. Men den riktiga festen får vi ta senare, det har alla underbara medarbetare att se fram emot. 

 

Squeed Stockholm

Som på många andra arbetsplatser ställde vi på Squeed Stockholm, i princip från en vecka till en annan, om till 100% distansarbete i våras. Rent tekniskt och produktivitetsmässigt har det fungerat utmärkt och vi är tacksamma att jobba i en bransch där distansarbete fungerar.

Men vi har också fått lära oss hur viktigt det är för arbetsglädje och kreativitet att faktiskt träffas i verkliga livet. Det kan aldrig digitala lösningar ersätta fullt ut. Gemenskap och kompetensdelning är viktiga delar av vår företagskultur och där har vi tyvärr fått ställa in de allra flesta av årets aktiviteter. Samtidigt tror vi att vi har haft nytta av att vi tidigare investerat så mycket tid och pengar på att faktiskt träffas och utbyta ideér och erfarenheter. Den starka företagskultur som de har byggt har gjort det lite lättare att “övervintra”. Men nu har vi ett stort uppdämt behov som vi förhoppningsvis kan tillfredsställa under nästa år.

Marknadsmässigt har det varit ett bra år för Squeed. Våra kunder har med något enstaka undantag klarat sig bra genom pandemin och vi har även startat flera nya spännande uppdrag hos kunder inom branscher som finans, försäkring, media och spel.

Rent ekonomiskt ser det också riktigt bra ut. De trodde vi inte i mitten på mars.

I planen för året lågt det med att hitta en ny hemvist för Squeed Stockholm. Sedan den 1/12 finns vi i härliga, helt nyrenoverad lokaler på Kungsgatan 10. Tyvärr är ju läget just nu sånt att vi säger "Kom inte förbi på en fika", men vi längtar efter att snart ska kunna möta kunder, squeeders och branschkollegor på vårt nya kontor. 

 

Squeed Norge 

Vi gikk inn i 2020 med et nyetablert Squeed i Norge, og med en strategi om å bygge organisasjonen sten på sten med flinke og dyktige folk - og å skape verdi for kunder i et nytt marked. Da Norge stengte ned i mars, måtte mange brikker i puslespillet legges på nytt for hvordan vi skulle gjennomføre dette, og det meste har vi måttet gjøre “remote” - men strategien forble den samme. Til tross for det dramatiske tidspunktet mener vi timingen har vært god for å starte opp et kompetanse- og innovasjonsselskap som Squeed her i Norge.  

Behovet for gode it-løsninger er jo ikke blitt noe mindre med pandemien, det er heller tvert om. Når både konkurransesituasjonen og brukerne stiller nye krav er det viktigere enn noen gang å lage bra løsninger - som gjør våre kunder gode. Og for å oppnå dette behøver man innovative, kompetente og engasjerte folk. Dette beskriver hvordan squeeders tenker hver dag: det å bygge langsiktig verdi i det vi skaper ligger i vårt DNA.

Fundamentet for et solid Squeed i Norge er nå på plass. Vi har flere nye ansatte som starter opp hos oss på nyåret, og kontrakter og prosjekter er tegnet og i gang.  

Nå gleder oss til et nytt år med mange nye muligheter - og til å kunne treffe våre ansatte, kunder og partnere igjen! I Squeed lar vi ikke situasjonen rundt oss holde oss tilbake. Vi velger å være endringsvillige – og samtidig beholde vårt innovative mindset. Vårt mål er alltid å skape verdi for dem vi jobber med og dem vi jobber for.  


Avslutning

Vi vill tacka alla er, squeeders, våra kunder och samarbetspartners för det gångna året och önska er en God Jul & ett Gott Nytt År!

Vi ser fram emot det kommande året med nya kreativa möten, utbyten och många spännande utmaningar!

En riktig god jul og et godt nytt år ønskes til alle squeeders, kunder og samarbeidspartnere!

Vi ser fram emot de kommande 10 åren och förväntar oss att de blir lika givande, spännande och fantastiska som de första 10 åren i Squeeds historia.