Growth mindset med Arnold Schwarzenegger

Squeeds Julkalender | 2020-12-21 | Daniel Wester
Tänk att det som fick mig att bli den framgångsrika person jag är idag inte kommer att hjälpa mig lika mycket imorgon.
growth arnie.jpeg

Att vara chef eller annan ledare idag är mer utmanande än någonsin då omgivningen ställer mer krav på ledarskapet som krävs för att möta den föränderliga värld vi lever i. Till de egenskaper som mod, kommunikativ, förtroendeingivande och visionär behöver vi nu lägga till relationsbyggare, transparens, coachande och experimentell. Jag kan personligen känna att det är mycket utmanande att ställa om och av-lära mig de egenskaper som har fungerat så länge och tagit mig dit jag är idag

Det vi möter som ledare idag är en organisation i konstant förändring, det behöver vi möta i oss själva. 

Förbättringar är ett av de viktigaste fokus man kan ha som ledare, vår uppgift är att både finna och stötta möjliggörare till att värde kan skapas. Men vi rusar för att se till att göra saker bättre. Men att hitta vad som är fel är inte förbättring av processen. Ofta kräver situationen att vi ska släcka bränder, men som Edward Deming en gång beskrev det, "Om huset brinner så måste vi släcka branden men det förbättrar inte huset". Det är alltså en stor skillnad på att hitta bränder eller läckor i processen mot att förbättra helheten. Så hur gör vi då?

Jag utbildade i Lean en gång i USA och vi pratade om ständiga förbättringar, eller continuous improvement, och jag frågade om någon hade tankar om vad det betyder. En chef vid namn Travis, en före detta bodybuilder och marinkårssoldat, la en bild i mig som jag ofta gått tillbaka till. Han tog fram en bild på Arnold Schwarzenegger från 70-talet när han och speglar sig.

   

Travis sa - This is continuous improvement for me. Look at the guy, he's standing there trying to find all small details to improve the whole system. All to get a perfect symmetry to perform the best. 

Ja visst är det så, det är ett samspel av massa små inkrementella förändringar som får fram ett fantastiskt bra presterande system. Leta efter detaljer genom att samla data och observera för att sätta igång små experiment som små gympass. Reflektera över och observera förändring, för att sedan sätta lärdomarna i verket och skapa förutsättningar för att använda dem.

Visst låter det lätt i teorin, men det är utmanade att sätta det på agendan! Oftare angriper vi ett problemområde ordentligt, vi drar igång ett stort förbättringsinitiativ och optimerar det området. Tittar vi på bodybuilder analogin igen, prova att googla på 'synthol' så ser du ett suboptimerat system som inte kommer klara av att prestera. Ett stort initiativ kan vara jättebra och ge fantastiska resultat i det området vi gjort bättre, men det kan också flytta vårt problem eller skapa ett nytt på en annan plats i värdekedjan. Istället behöver vi titta på hela systemet som skapar dessa problem eller defekter och hantera det, istället för bara hantera dess resultat.

Det är här systemtänkande och flöde i värdeströmmen kommer in som en avgörande del i vårt ledarskap och framgång företaget.

System, att förstå hur relationen påverkar positivt och negativt mellan delar i systemet som människors beteende, arbetsprocesser och metoder vi väljer. Exempel, är det en eller flera backloggar som skapar möjligheten till agilitet?  

Värdeströmatt förstå var kundvärde skapas och var de olika delarnas värdeaktiviteter hänger ihop för att få en så bra ström som möjligt genom ett komplext systems uppsättning. 

Jag vet att kunskapen om systemets samverkan och värdeströmmen, som finns där i, kommer ge betydligt snabbare framgångar i form av nöjdare kunder, kvalitet, ekonomisk bärighet och lyckligare medarbetare. 

Så vart börjar man då, med dig själv. Hur vill du att ditt ledarskap ska vara för att främja samverkan mellan människor i ett system?

Börja med att försöka förstå dig själv eller som Björn Lindeblad hade sagt "jag-et", låt det ta mindre plats i ditt ledarskap så att du ger ett större utrymme för andra. Lär dig mer om hen som tittar ut genom dina ögon. Arbeta med dina styrkor men visa också din sårbarhet. När du har lite mer förmåga att se din omgivning på riktigt, utmana dig själv i synen på dem. Jag menar, att alla i min omgivning vill och kan när de får rätt förutsättningar. Sen måste vi öva tillsammans och vi ser de misslyckanden vi gör som en möjlighet lärdomar. Reflektion är ordet som sammanfattar, testa det så ofta du kan, det kommer det gå bra. Lägg alltså själv-reflektion som en del av det egenskaper som du behöver som ledare idag, vilket borde finnas i alla företags ledarskapsprogram. Be också om feedback från din omgivning vilket kan ge dig en ännu djupare insikt till förändring. 

När du är öppen för att på riktigt förändras i ditt ledarskap och vill undersöka hur du kan förstå och bygga ett bra system. Sök dig då till vad Edward Deming sagt och skrivit i sitt liv, en bra källa är hans mycket arga bok Out of the Crisis från 1982.  Den har många år på nacken, men är fortfarande ytterst aktuellt och kommer utmana dig i hur du tänker och agerar som ledare. 

Jag tar gärna ett samtal om det en gång när vi möts om du har funderingar i ämnet eller skriv en rad bland kommentarerna på Linkedin. Tack för att du läst så här långt ur min reflektion i dagens lucka den 21 december. 

Inspiration till denna lucka:

Edward Deming

Growth Mindset

Poddar med Björn Lindeblad

Agile People