Då, nu, sen

Squeeds Julkalender | 2021-12-10 | Olof Norstedt
I den här luckan kommer vi får lära oss den retoriska snabbmetoden Då, nu, sen. Din räddare i nöden när du med kort, eller inget varsel måste hålla ett tal.
microphone-g51f2bf6f8_1920.jpg

När jag fick möjligheten att skriva i en av luckorna i Squeeds julkalender 2021 funderade jag mycket på vilket ämne jag skulle välja. Något om kraften i att låta ett företag styras av verkliga värderingar? Kanske ge tips om hur man skapar ritualer och traditioner i ett företag och vikten av att ge dem slagkraftiga namn? Eller nåt mer åt det tekniska hållet, som vad man kan lära sig om felsökning av mjukvarusystem från sjuttiotalsboken Zen och konsten att sköta en motorcykel?

Alla ämnena ovanför kändes som att jag skulle kunna få ihop nåt kring, men inget av dem fick den där stora skrivarlusten att flöda. Men så för en vecka sedan, när vi just hade avslutat Squeeds årliga tekniska konferens Squeedbrew Tech 2021 i Göteborg och glöggminglade inför det stundande julbordet, klingade en trevlig kollega i glaset och sa “Nu ska Olof hålla det traditionsenliga jultalet”. Jag hade inte alls förberett något jultal! Det är här den superenkla metoden Då, nu, sen kommer in som också är ämnet för det här inlägget.

Jag lärde mig metoden av kursledaren på en retorikutbildning för över 20 år sedan. Tyvärr minns jag varken hans namn eller vilket företag han kom ifrån kan därför inte ge honom cred för den. Metodens namn syftar på talets tre nästan självbeskrivande delar:

Då: Inled med att prata om hur det var tidigare.

Nu: Följ upp med att beskriva hur det är nu.

Sen: Avsluta med att berätta om hur du vill/tror/hoppas att saker ska utvecklas i framtiden

Nog med teori, hur blev talet?


När vi satt på tåget till Göteborg igår kväll var jag väldigt förväntansfull över att äntligen få vara med på den sjunde upplagan av vår egen konferensdag Squeedbrew Tech. Det var två år sedan sist och jag undrade om vi verkligen skulle kunna överträffa den höga nivån vi hade senast.

Nu
Nu står jag här och kan konstatera att det kunde vi. Vi har sett en nivå av presentationer som är bättre än någonsin tidigare och jag är stolt över att jobba på samma företag som så många kompetenta kollegor.

Sen
Jag ser nu fram mot att vi strax ska iväg till julbordet som jag hoppas blir en fantastisk avslutning på kvällen i ert sällskap. Stort tack till alla som varit med och arrangerat och alla som ställt upp och presenterat

Att hålla ett riktigt bra tal kräver förstås förberedelser. Att ha tänkt igenom vilket budskap som ska förmedlas, tagit reda på så mycket som möjligt om sin målgrupp, ha gjort en bra disposition enligt retorikens alla regler, att ha funderat på hur man vill påverka sin publik och gärna ha hunnit repetera ett antal gånger också.

Då, nu, sen hjälper dig istället att få ihop något godkänt med väldigt kort varsel. Som retorikens motsvarighet till tvättmaskinens snabbprogram. Det blir med allra största sannolikhet inte ett nytt “I have a dream”, “Ich bin ein Berliner” eller “The end of the beginning” du kommer framföra. Men det blir något som din publik troligen inte lider av att lyssna till och sannolikt även kan ha någon behållning av.