GRATITUDE - TACKSAMHET

Squeeds Julkalender | 2021-12-24 | Mylene Fernström
Idag fyller jag år så jag känner att det är en fantastisk möjlighet att tacka alla för detta år, att tacka för allt som finns och inte finns, och varför inte…även tacka för att jag fyller år nu på julafton!
priscilla-du-preez-yO12O8j3JK0-unsplash.jpg

Under många år har jag arbetat och studerat olika områden inom personlig utveckling. Tacksamhet är ett av dem! Jag finner det intressant att reflektera över hur vi reagerar på de saker som händer oss. Hur vi gör avslut dvs “closing” av de saker vi bär inom oss efter att de hänt oss, både de positiva och framförallt de negativa. Vad säger vi till oss själva? Hur kan vi ge våra upplevelser en annan betydelse? Tacksamhet är ett utmärkt verktyg som kan hjälpa oss att vända dessa till det positiva!

 

Varför Tacksamhet 

Tacksamhet bidrar till den läkande processen i kroppen. Tacksamhet bidrar även till att påverka våra tankar och övertygelser. 

Några effekter av att regelbundet använda sig av tacksamhet kan vara:

⁃ du sover bättre, eftersom du har gett värme och positivitet till andra ger detta ett dopamin påslag. 

⁃ tacksamhet bidrar till resiliens dvs förmågan att återhämta sig och gå vidare i livet.

⁃ tacksamhet bidrar till bättre hjärthälsa och bättre hälsa i allmänhet som t.ex. 

  • mindre inflammationer i kroppen
  • generellt minskar behovet av att tillfredsställa känslor med mat
  • nivån av kortisol, stresshormon, blir lägre 

Neurologiska studier har påvisat att positiva känslor har mycket högre frekvens än negativa känslor. Tacksamhet och kärlek har bland de högsta, medan negativa känslor som ilska och skam har bland de lägsta. Ännu en anledning för att fokusera på det positiva och må toppen!

Hur kan vi utöva tacksamhet

Hjärnan går att lura till det positiva!

Tacksamhet gäller också mot våra ägodelar: Marie Kondo, städguru från Japan, säger att innan man kastar gamla ting när man rensar hemma skall man tacka för den “tjänst sakerna har gjort och tacka i förväg för de tjänster sakerna kommer att göra när de når andra eller annat”. Det låter helt rätt med tanke på att allt är energi.

Av någon anledning har vi alla någon gång tänkt att gräset är grönare på andra sidan och någon gång har vi uppskattat något först efter att vi har förlorat det. Tips här är att dagligen tacka för en sak eller för de personer som du har nära dig. Ett bra sätt kan vara som en liten notis i sin mobil om vad/vem du är tacksam för och varför. 

Men håll inte det bara för dig själv, våga uttrycka det till just dem.

 

Tillsammans - Tacksamhet till andra

Vi är en del av någonting och vi alla är kopplade med varandra. Pandemin visade oss hur vi alla har en koppling till varandra, dvs det som påverkar dig påverkar mig, det som påverkar ett land påverkar ett annat land. 

Både saker och personer tillkommer och försvinner i våra liv och alla lämnar ett spår. Gör det till en vana att vara tacksam mot allt och alla.

Tacksamhet skall komma från hjärtat inte bara ur munnen. 

 

Tack Squeed

Sist men inte minst vill jag tacka för att få vara en del av Squeed. 

Jag vill tacka för alla mina kollegor som dagligen lämnar ett spår hos mig.

Tack för denna Jul och God Jul allesammans!!!

Mylene