Advent of Code

Squeeds Julkalender | 2022-12-01 | Emma Frisk
Första december och äntligen får man öppna den första luckan i adventskalendern. Nu för tiden finns det julkalendrar med både det ena och det andra; choklad, alkoholhaltiga drycker, hudvårdsprodukter eller till och med programmeringskluringar.
advent-calendar.jpg

Advent of Code är en adventskalender där det släpps en julig kluring i två nivåer varje dag. Alla deltagare får samma kluring men en egen rådata vilket gör att svaret på kluringen blir unikt för varje enskild deltagare. När kluringens första del är löst belönas spelaren med en guldstjärna och del två uppenbaras, oftast en förlängning av den första delen, som också ger en stjärna vid korrekt svar. Svårighetsgraden varierar och kan upplevas olika beroende på deltagarnas bakgrunder, generellt så blir det klurigare desto närmare jul det är. 

Varför vill man då ha en adventskalender full med problem? Studenter som pluggar dagarna i ända, systemutvecklare som drömmer om sin senaste pull request, produktägare som går runt och filosoferar om vilka features som ska med i nästa release. Har de inte tillräckligt med huvudbry? Jo, men detta är något annat. Advent of Code är inte en massa problem som måste lösas, det är spännande kluringar som du får möjlighet att fundera över och hantera som passar dig. Det kan vara:

  • En tävling mot andra.
  • En möjlighet att utmana sig själv. 
  • En paus från det vanliga fokuset. 
  • En övning i kreativitet. 
  • En kul grej.

Advent of Code är för alla. Oberoende av språk, utvecklingsmiljö eller hårdvara (inom rimliga gränser) så har samtliga deltagare möjlighet att lösa kluringarna. Över 200 000 personer deltog i någon utsträckning i Advent of Code 2021 och många delar gärna med sig av sina lösningsidéer för de som behöver en ledtråd eller en liten skjuts på vägen. För lite extra inspiration kan du läsa Lenas lucka från 2021 där hon delade med sig av en triumf.

Vissa dagar kanske du inte hinner med. Vissa kluringar kanske du inte hittar en lösning på. Vissa dagar kanske du bara inte känner för det. Vissa dagar kanske får vänta i ett par dagar/veckor/månader. Det är ok, det är upp till dig hur du vill ta dig an denna utmaning. 

Advent of Code är skapad av Eric Wastl och hittas på https://adventofcode.com/. Du kan autentisera dig vid GitHub, Google, Twitter eller Reddit. Lycka till!