Hybridmöten

Squeeds Julkalender | 2022-12-22 | Johan Bark
De senaste åren har det blivit vanligt att många av oss har hybridmöten, dvs möten där vissa personer sitter i ett rum på kontoret medan vissa sitter hemma. Det har ställt nya krav på saker vi tidigare tagit för givet och inte behövt tänka på.
avel-chuklanov-9OWS4lT5iqQ-unsplash.jpg

Under det gångna halvåret så har jag jobbat på distans 100% av tiden medan mitt team har varit på kontoret två dagar i veckan. Jag tänkte dela med mig av några tips från mina erfarenheter av detta.

När folk sitter samlade framför en och samma skärm så blir det lätt att man börjar peka på skärmen istället för att markera med markören på skärmen. När någon som sitter på distans istället delar skärm så minskar risken för att denna förvirring uppstår. Var även tydlig med jiranummer, kodrader, rubriker med mera så att alla hänger med.

Se till att rätt utrustning finns på plats och fungerar i mötesrummet. Det ska gå snabbt och enkelt att koppla in sin dator och börja dela bild och ljud med de som sitter på distans. Utse gärna en person som förbereder inför varje möte genom att koppla in dator, få igång kamera och så vidare så att värdefull tid inte går till spillo.

Var noga med att alla som jobbar hemifrån har bra utrustning. Hjälp till att ordna kamera, mikrofon och hörlurar (eller högtalare för de som föredrar det). Gällande hörlurar så rekommenderar jag starkt så kallade "öppna lurar". Dessa ger en luftigare känsla både vad det gäller ljudet och det fysiska trycket över öronen. Man får helt enkelt en mer naturlig ljudupplevelse jämfört med hörlurar som sluter tätt över öronen.

Ta pauser. När du sitter i ett mötesrum låter man ofta blicken vandra runt i rummet, även om man jobbar framför en skärm. Den som sitter hemma har ofta blicken fäst på skärmen hela tiden. Det är även ofta svårare att ta en bensträckare. Se till att påminna varandra om att ta många korta pauser för att vila ögonen och sträcka på benen.

Påminn varandra om att inte prata i mun på varandra. Speciellt när mer än en diskussion pågår i ett rum med flera människor så är det svårt för de på distans att särskilja röster och ord från varandra.

 

Jag hoppas att ni alla får en skön ledighet och kan ladda ny energi under jul och nyår!