Önskeklappen - Våra globala mål

Squeeds Julkalender | 2022-12-24 | Tomas Trolltoft
Vi har alla egna önskelistor men det finns också en global önskelista som de flesta invånare på vår planet har gemensamt - FNs globala mål. Det är väl den bästa julklappen vi alla kunde få - att kunna sätta check efter dem alla? Men vi är långt därifrån och därför vill jag ägna dem lite uppmärksamhet. Om vi använder dem oftare, både konkret men även genom att referera till dem, kanske några av dem kan uppfyllas lite snabbare?
the-global-goals-grid-color.png

De globala målen består av 17 olika kategorier inom allt från hunger till livet i våra hav (se bilden ovan). Varje kategori är i sin tur uppdelade i ett antal konkreta mål (targets).

Exempel på delmål från kategori 10 Reduce Inequalities

 

Inom varje kategori finns också konkreta förslag på vad man som individ kan bidra med. Det finns också konkreta förslag på saker för både skolor och näringsliv. Den som vill läsa på och engagera sig kan alltså enkelt sysselsätta sig.
Det är tuffa mål och skall vi ha en chans att klara dem måste vi alla kavla upp ärmarna och hjälpa till.

Vi företag har en kritisk roll i detta; som en källa till finansiering, pusha för innovation och teknologi samt som motor för ekonomi och arbetstillfällen.

Som individ är det kanske inte lika lätt. Enklaste sättet att bidra är nog att hjälpa till att uppmärksamma målen och visa på handling.
Förutom ovan syfte bidrar det (ofta) till god marknadsföring av dig/företaget/organisationen. Det visar att man är medveten och intresserad samt sprider hopp om att det görs förbättringar. Det inspirerar andra att ta efter.

Det finns mycket som redan görs men som inte visas. Med några enkla insatser kan vi lyfta fram det vi gör. 

Ett gott exempel är rörelsen Pink Programming som på sin hemsida refererar till delmål de hjälper till med

 

Vi är många tech/it-bolag som tex gör meetups men jag har bara sett ovan exempel där man faktiskt visar vilka delmål de bidrar med.

För oss som är inom mjukvaruutveckling kan man även bidra genom att ändra sin kod och var den körs. Kolla in https://www.green-coding.org/ och https://www.thegreenwebfoundation.org/ som visar på sambandet mellan drift, kod och klimatpåverkan och hur du minskar det genom att reducera energikonsumptionen.

Genom att flytta driften från egna servrar kan stora mängder energi sparas. IDC beräknar att mellan 2021 och 2024 kommer förflyttningen mot molndrift bespara åtminstone 629 miljoner ton koldioxid. Flera molnleverantörer har även egna verktyg där du som kund kan se hur stor klimatpåverkan din applikation har, se tex Amazones Customer Carbon Footprint Tool. Din förbrukning i molnet kostar ju mer pengar ju mer du använder, så genom att optimera din kod och få ner både CPU och IO, så sparar du både pengar och minskar på energiförbrukningen.
Så ta till dig och sprid detta, implementera effektivare kod och hänvisa tex till

Minska energiförbrukningen genom förändrad IT

 

Inom kategori 12, responsible consumtion and production, kan flera delmål uppfyllas genom cirkulär ekonomi. Som individ kan du såklart påverka din egen konsumtion genom återanvändning och reparation men för att det skall få en stor global effekt behöver företagen som designar och tillverkar produkter ställa om. Många rör sig mot detta område men det kan krävas lite annat tankesätt i innovationsfasen. Tur då att det finns hjälp att få, både verktyg och hjälp hur man angriper det, se tex https://www.use2use.se

Inom kategori 12 finns flera delmål som kan uppnås med cirkulär ekonomi

 

När du nu har läst detta inlägg är det dags att ta med detta till din arbetsplats/organisation men även agera privat. Gå in på globalgoals.org och läs på. Enklast är att börja inom någon kategori som du känner extra för. Gå in i den kategorin, skrolla ner till THINGS TO DO och få tips på hur du kan bidra.
Är du företagsledare kan du kolla in https://sdghub.com/ceo-guide/ och dessutom inse att det finns pengar att hämta på detta. Skulle ni vilja ha hjälp så hör av er till oss på Squeed (direktkontakt tomas.trolltoft@squeed.com).

God Jul!