Organisera dig med org-mode

Squeeds Julkalender | 2022-12-14 | Ludvig Blomkvist
Håll koll vart du lägger din tid med hjälp av Emacs och org-mode.
Emacs-icon.sh_.png

Emacs har funnits sedan 1976 och används idag lika flitigt som alltid. De flesta som aldrig spenderat tid i Emacs kan ha svårt och förstå varför det fortfarande används, dess UI har ju tex i princip inte ändras sedan dess första grafiska release och det bygger kring ett språk som idag inte används lika ofta som förr, lisp. Men det finns en anledning till varför Emacs är så populärt och det är eftersom det är väldigt modulärt. Emacs är mer än en text editor, det används som en e-mail klient, som kalender, som en window manager och mycket mer. Vad detta inlägg kommer handla om är en enkel funktion i org-mode för att ta tid. Som konsulter är det viktigt att klocka hur mycket man arbetar på olika projekt, så att kunna göra det direkt i editor är väldigt smidigt.

Det första vi behöver göra är att skapa ett org-mode dokument. Oftast brukar man bara ha en eller kanske två org filer som håller allt från generella noteringar till scripting, men för detta exempel skapar vi en ny fil. Vad denna fil innehåller är en titel på dokumentet, en författare och en kategori med tre sub-kategori som skapas med hjälp av stjärnor, *.

För att börja ta tid är allt vi nu behöver göra att gå till den kategorin som vi vill klocka in oss på och skriva C-c C-x C-i, eller kalla kommandot direkt utan kortkommando via att skriva M-x org-clock-in. Detta kommer då automatiskt skapa vår logg och fylla i när vi startade klockan.

När vi är klara och vill checka ut så exekverar vi helt enkelt C-c C-x C-o eller M-x org-clock-out. Det sparar då utcheckningen och fyller i hur mycket tid vi har lagt på det projektet, trevligt!

Vad vi dock direkt kan tänka oss är att ifall vi spenderat lite spridda skurar under loppet av en vecka eller månad så kan det vara lite svårt att se vart tid har spenderats och hur mycket. Vi vill gärna ha en liten överblick på, låt oss säga, en vecka. Detta är självklart möjligt! Org-mode har ett litet scripting språk som gör det möjligt att göra det mesta, så låt oss skriva en overview till vår klocka.

Med lite data ifyllt så skapar vi en ny sub-section vid namn '** Clock table', där skapar vi en ny clocktable, scopet ska vara den här filen då det är där vi klockar in oss i, vi vill ha daglig data, starta en vecka tillbaka och sluta idag. För att skapa upp denna tabell nu behöver vi bara exekvera C-c C-c.

Ändrade till 3 dagar för att bilden inte skulle bli allt för lång, men nu ser vi att vi får en överblick på hur mycket tid vi lägger varje dag och på vilka projekt.

Tidsloggning är något jag personligen använder dagligen i Emacs då jag tycker det är väldigt smidigt, men org-mode är fyllt till bredden med fantastisk funktionalitet. Tex kan tabeller användas på samma sätt som Excel dokument. Så ifall du känner dig nyfiken av org-mode skulle jag varmt rekommendera att ta en titt på dokumentationen, https://orgmode.org/manual/.