Take Vue to the Nuxt level?

Squeeds Julkalender | 2022-12-19 | Philip Gistedt
För nästan exakt en månad sedan släpptes Nuxt 3 stable version och här är vad du kan förvänta dig utav ramverket som kan boosta din webbapplikation!
Skärmavbild 2022-12-14 kl. 18.13.35.png

I november var jag och några kollegor på Øredev Web Conference i Malmö för att bevaka och lära oss lite av de senaste trenderna inom tech. Så förutom att försöka sätta världsrekord i ett beroendeframkallande kaninspel så gick vi även på mängder av olika föreläsningar. Allt från hur vår framtid i Metaverse kan komma att se ut till hur man som företagare hanterar en eventuell cyberattack. Som frontend-utvecklare var det ett julbord av olika ämnen som lyftes och presenterades. Ramverk som Flutter och React’s SSR-baserade Remix visades upp (Vad är en konferens utan nya frontend-ramverk right?).  Någon presenterade trevliga 2D-animationer via open-source biblioteket Skia Graphic Engine osv. Men som förespråkare av Vue.js ekosystem ville jag ju självklart lära mig något om det också. Jag själv använder Nuxt till vardags så därför var det förträffligt och ta reda på vad nästa version har att erbjuda och de visade sig vara en hel del.

 

Så kortfattat är Nuxt ett SSR-ramverk (server-side-rendering) som bygger på Vue. Alltså ett Vue på anabola steroider i princip som hjälper dig att skapa SEO-vänliga applikationer som ibland kan vara ett problem när man bygger Single Page Applications. Men mer om det någon annan gång.

 

Här listar jag 3 av de coolaste features som Nuxt 3 innefattar

  • Auto-imports, tänk dig en värld där varje fil har access till varje komponent så du aldrig mer behöver använda dig av imports igen.
  • Stöd för Composition API, composition API som är ett utmärkt komplement till Vuex för att hantera lokal data och ger möjligheter att skriva mindre repetitiv kod. Väldigt användbart för större och mer kompelxa applikationer.
  • Nuxt Vite (Uttalas Veet, viktigt!), som beskrivs som “Your next-generation frontend-tooling” . Till skillnad från exempelvis Webpack så eliminerar Vite bundling-processen och bara kompilerar kod on-demand i din webbläsare. Vilket betyder att Vite kompilerar bara de delar av koden som behöver kompileras när den används. Resultatet blir därmed en enorm hastighetsökning.

     

 

Avslutningsvis vill jag tala om vilken utmaning det varit för mig att beskriva alla begrepp vi utvecklare använder oss av på svensk-engelska. Minns ni att jag skrev om ett kaninspel i det första raderna? 

Jag lämnar er härmed i en utmaning att ta tiden på er själva när ni skriver:

På snabbast möjliga tid. Mitt rekord slutade på 13 sekunder vilket resulterade en förstaplats på Øredev.

Jag önskar er alla en god jul och gott nytt år.  Hoppas att snön och minusgraderna består, så att vi alla en Vite jul får 🎄