จากพวกเราทุกคนถึงพวกคุณทุกคน…

Squeeds Julkalender | 2023-12-23 | Jonas Renliden
betyder enligt google “från oss alla, till er alla”. Tyvärr är min Thailändska ännu inte stark nog för att avgöra om det stämmer så jag får helt enkelt lita på det tills jag om några dagar kan få det verifierat på plats. Thailand har länge varit en favoritdestination för svenskar som söker sol, avkoppling och en annorlunda kultur. För många svenskar, inklusive Kjelle Bergqvist, är den lilla fiskebyn Huay Yang inte bara ett resmål, utan en plats dit de återvänder gång på gång. En plats där traditionella svenska högtider som jul och nyår får en unik touch i det thailändska paradiset.
20190123_132841.jpg

Jul i Thailand – En svensk oas i Huay Yang

Huay Yang, en pittoresk by belägen trettio mil söder och Bangkok på Thailands östkust, har blivit ett andra hem för många svenskar. Byn, med sina vita stränder och vänliga lokalbefolkning, har blivit en fristad för svenskar som längtar efter en lugn och avkopplande jul långt ifrån snö och vinterkyla. I Huay Yang möts de traditionella svenska julsymbolerna som granar och julpynt med den varma thailändska gästfriheten. Julfirandet i byn innebär ofta gemensamma middagar där både svenskar och thailändare samlas för att njuta av god mat och trevligt sällskap. Julgran och snö byts mot grönskande palmer och vita stränder, men stämningen av gemenskap och glädje förblir densamma.

Nyårskväll med en touch av Thailand

När klockan närmar sig midnatt på nyårsafton förvandlas Huay Yang till en festlig plats med fyrverkerier, ljus och musik. Nyårsfirandet har en speciell atmosfär där det svenska och thailändska kulturella arvet smälter samman. Människor dansar på stranden, utbyter goda nyårshälsningar och reflekterar över det gångna året.

Kjell Bergqvist – En svensk stjärna i ödmjuk symbios med Thailand

I Huay Yang har den svenska skådespelaren Kjell Bergqvist funnit en fridfull reträtt. Bergqvist, känd för sina många framträdanden i svensk film och TV, har blivit en del av det svenska samhället i byn. Han har inte bara skapat sig en fristad i det thailändska paradiset, utan har även engagerat sig i välgörenhetsprojekt och samhällsaktiviteter i området.

Bergqvist deltar ofta i lokala evenemang och bidrar till att skapa en bro mellan den svenska och thailändska kulturen i Huay Yang. Genom sitt engagemang har han blivit en uppskattad figur och en symbol för den ömsesidiga förståelsen mellan två kulturer. En rolig detalj som jag fick reda på häromdagen är att min team leader nyligen tillbringade tre månader i byn varvid han hängde en hel del med Kjelle, så jag ska se till att hälsa.

Thailand förblir en lockande destination för svenskar, och platser som Huay Yang erbjuder en unik blandning av svensk tradition och thailändsk gästfrihet. Så nästa gång du överväger att fira jul eller nyår på ett annorlunda sätt, utforska den svenska gemenskapen i Huay Yang, Thailand – där svensk värme möter thailändsk charm under tropiska stjärnor.


สุขสันต์วันคริสต์มาสและสวัสดีปีใหม่ 

en riktigt God Jul, och ett Gott Nytt År!