Testare och scrum master på distans

Squeeds Julkalender | 2020-12-20 | Sofia Jacobsson och Johan Bark
Vi som jobbar inom IT har förmodligen haft det lättare än många andra när det kommer till att anamma det rekommenderade distansarbetet. Det tekniska arbetet kan oftast utföras minst lika bra på distans och de tekniska förutsättningarna är i många fall redan på plats. Men allt det andra då? Mjukvara och kundvärde byggs som vi vet inte enbart av kod.
HandComputer.png

2020 började som ett helt vanligt år men i början av mars kom corona och förändrade allt för de allra flesta. Vi tänkte dela med oss ​​av hur pandemin har förändrat våra jobbliv som testare och scrum master genom att se tillbaka på året och hur vi jobbar idag. 

I slutet av mars kom rekommendationen att de som kan bör jobba hemifrån på obestämd tid. Vår första reaktion var att detta kommer bli en rejäl utmaning, för hur ska man som scrum master och testare kunna utföra sitt jobb om man inte får träffa sitt team? Både scrum master- och testar-rollen kräver att man är aktiv och överhör vad de andra i teamet jobbar med. Detta för att kunna stötta och coacha teamet samt hjälpa till att förbättra mjukvaran. Det kändes lite som någon ryckte bort ett ben på stolen man brukar sitta på.


Utrustning och kommunikation

Det första som var viktigt att få upp var kommunikationen mellan team-medlemmarna. Hur får man till det där vardagliga, att snabbt kunna ställa frågor och vara transparent? På en del företag finns enbart verktyg som Skype for Business och Webex, vilka fungerar bra på många punkter. Men för att få kommunikationen att vara transparent inom hela teamet och mellan teamen så krävs något som är mer som Slack eller Mattermost. Något där man använder sig av att sätta upp olika informationskanaler och som när ut till alla i teamet. 

De första dagliga scrum-mötena gick lite hackigt. Det tog längre tid att hålla dem då det var problem med tekniken. Någon som inte hörde, någon vars mikrofon inte fungerade och någon som helt plötsligt kopplades ner och försvann från mötet. Men efter några gånger så kändes det väldigt naturligt att hålla daily scrum-mötena på detta viset.

Att någon inte hör eller hörs ska inte vara en störande eller i värsta fall exkluderande faktor. Först och främst, se till att alla har bra ljud, mikrofon och helst kamera. Trådbundna mikrofoner och hörlurar/högtalare har i 99 fall av 100 bättre ljudkvalitet än trådlösa diton när det kommer till samtal vilket gör möten och samtal mindre krävande för öron och hjärna. Samtalet kommer även att bli mer personligt om det finns lite tyngd och “kropp” i ljudet. Testa själv genom att använda de inbyggda högtalarna på en bärbar dator som ofta helt saknar tyngd kontra ett par bra hörlurar eller externa högtalare.


Arbetssätt

Som scrum master är man van vid att lyssna in sitt team varje dag på daily scrum. Nu talar vi inte om att man berättar hur det går eller om man har något som hindrar dagens plan. Vi talar om att känna av energin från varje team-medlem och på det sättet få en känsla av var teamet befinner sig. Har personen en bra eller dålig dag? Behöver denna person extra hjälp eller stöttning under dagen? Det blev ännu viktigare för alla i teamet att verkligen berätta om de hade något hinder de behövde hjälp med.

Olika arbetssätt passar olika personer och team. Vissa vill fokusera sina arbetsblock och ha en tydlig uppdelning mellan enskilt arbete och bokade arbetspass med teamet. För den som vill ha kortare arbetsblock med högt fokus passar förmodligen pomodorotekniken bra.
Vissa team föredrar att ha ett pågående samtal i t ex Slack eller Zoom under hela dagen och ha en kontinuerlig mobbprogrammering igång.
Fråga teamet hur och när de vill de vill jobba tillsammans. Våga experimentera och var lyhörd för utfallet. Ett långt möte, en intensiv diskussion eller en dålig dag är enligt vår erfarenhet mer krävande i dag när vi inte har träffas i det fysiska rummet.

När det kommer till testning så är vårt tips att par- eller mobbtesta tillsammans. Dela skärm och gör som vid parprogrammering, dvs en styr och de andra ger instruktioner. Det är otroligt lärorikt, effektivt och roligt. Då utforskande testning kräver att man är ständigt uppmärksam på vad som händer på skärmen så passar detta ypperligt att göra på distans.

Eller varför inte dela upp alla team-medlemmar i par och dela ut personas-kort och sedan får alla utföra utforskande testning? Detta är ett bra tillfälle att låta alla testa och bygga gemenskapen i teamet.

 

Verktyg och applikationer

Nästa utmaning var verktyg som man kan använda till teamaktiviteter som sprint-retrospektiv och sprintplanering. Alla kan skriva på en post-it eller rita en pil på en whiteboard men hur blir vi bekväma och effektiva med verktyget vi tvingas använda idag? Oavsett om ni använder Miro, Mural, Google Jamboard eller något annat verktyg så har vi ett tips:

Lär er verktyget ordentligt. Ta 30-60 minuter så hela teamet kan leka runt i applikationer och lära sig skapa det man vill visa för andra. Verktyg kan förenkla för oss men samtidigt försvåra om vi inte lär oss att hantera dem. Att verktyget har olika pennor, färger och objekt hjälper oss inte om vi inte vet hur man använder dem när det väl behövs.
Att dela skärm har många fördelar. Man ser bättre på sin egen skärm jämfört med att hänga över någon annans. Man kan ofta markera på den andras skärm istället för att peta med flottiga fingrar. Här finns många bra verktyg som Slack, Microsoft Teams och Parsec.

Vi har hört flera personer uttrycka önskemål om att kunna skriva anonyma lappar vid t ex ett retrospektiv. Vissa verktyg låter oss skriva anonyma lappar, vissa inte.
Tips: Om ni har ett stort behov av att skriva anonyma lappar, jobba då på att stärka den psykologiska säkerheten i teamet istället för att hitta ett verktyg där ni kan vara anonyma. Här kan ni se vår kollega Jonas Jaconelli demonstrera en kraftfull teamövning i psykologisk säkerhet.

 

Gemenskap

En förutsättning för att bygga ett bra team är att ha roligt och att känna gemenskap med sina team-medlemmar. Hur skapar man det när man sitter så långt ifrån varandra? Vår erfarenhet är att fika är viktigare än någonsin. Boka in en fika-tid varje dag så att alla som vill och kan har möjlighet att få träffas och prata. Glöm inte att en del teammedlemmar träffar ingen när de sitter hemma, så det kan bli en av de viktigaste stunderna under dagen. Det finns väldigt många roliga online-spel och aktiviteter man kan göra för att göra fikastunderna ännu roligare. Vi har bland annat testat att köra musik-quiz och andra quiz med hjälp av Kahoot vilket var väldigt uppskattat. 

Vi upptäckte snart att det fanns ett behov av att ha ett möte i slut av dagen där det finns möjlighet att diskutera icke-akuta frågor som har dykt upp. Det blir även ett tillfälle att berätta om man behöver något speciellt inför morgondagen. Detta möte har varit väldigt viktigt för oss som testare då man kan diskutera det man har hittat och teamet kan tillsammans bestämma vilka buggar som är allvarliga och som behöver fixas snarast. 

Avslutningvis

Det vi tar med oss ​​från det här året är att det går att ha ett team som trivs och som jobbar bra tillsammans på distans trots att det absolut finns utmaningar som hela teamet behöver jobba med. Vi fick ett tips av en kollega som vi vill dela med oss ​​av:

  • När du säger till dig själv att saker inte är möjligt på grund av att alla inte sitter på kontoret, ställ dig då frågan: Vad skulle jag behöva för att få detta att fungera på distans? 

Det finns ofta lösningar på detta och man kan ofta komma på enkla bra sådana. Vi vill också påminna alla där ute att det är extra viktigt att prata och fråga hur alla mår i teamet.

 

Var rädda om varandra där ute.

 

// Sofia Jacobsson och Johan Bark